Meštani Čamurlije "zamrzli" proteste posle obećanja gradonačelnice Niša da će im biti ispunjeni zahtevi 1Foto: V. Torović

Meštani Čamurlije, sela nadomak Niša, odlučili su da zamrznu proteste nakon sastanka sa gradonačelnicom ovog grada Draganom Sotirovski na kome je dogovoreno da Grad mora da obezbedi da se na regionalnom putu u ovom selu postavi vertikalna i horizontalna signalizacija i smanji dozvoljena brzina.

U Čamurliji je 10. maja u saobraćajnoj nesreći teško povređen petnaestogodišnji mladić, i zbog toga su pre devet dana meštani tog sela svakodnevno blokirali sat vremena regionalni put Niš-Aleksinac.

Građani tvrde da se u ovom selu stalno dešavaju saobraćajne nezgode u kojima je dosta ljudi povređeno, a nekoliko je poginulo.

„Dobili smo uveravanja od gradonačelnice da „Putevi Srbije“ završavaju projektnu dokumentaciju  za signalizaciju koju smo tražili da se postavi. Obećanom nam je da će ti radovi biti završeni do kraja naredne nedelje“, rekla je Svjetlana Ilić, predsednica Saveta ovog sela.

Ona je upozorila da su protesti samo trenutno prekinuti.

„Zbog obećanja čelnika Niša obustavili smo proteste do 7. juna, kad smo opet zakazali sastanak sa gradonačelnicom. Ako naši zahtevi ne budu ispunjeni  opet ćemo blokirati put“, rekla je Svjetlana Ilić, predsednica Saveta ovog sela.

Ona je objasnila da su se prvo obratili svoj opštini, Crveni krst kao i Policijskoj upravi u Nišu, koja je posle nesreće svakodnevno slala svoje saobraćajce da dežuraju i kontrolišu u Čamurliji.

Sotirovski je, međutim, rekla da zahtev građana Čamurlije nije stigao u Gradsku kuću.

„Oni su odmah odlučili da protestuju, umesto da od Grada Niša traže da im pomogne da reše problem. Do pre nekoliko dana nismo ni znali za taj problem, ali sad smo se aktivno uključili i od „Puteva Srbije“ zahtevali da hitno reaguje“, kazala je ona.

Sotirovski je objasnila da ovaj regionalni put nije u nadležnosti Niša i da ne postoji način da se na njemu nešto radi bez saglasnosti „Puteva Srbije“.

„Građani su tražili da se produži gradska linija od naselja Ratko Jović do Gornje Toponice, i videćemo sa Direkcijom za javni prevoz da li postoji takva mogućnost. Očekujemo vrlo brzo bude spremna analiza, i ako je moguće, mda otvorićemo tu liniju do 1. septembra kad deca kreću u školu“, rekla je gradonačelnica Niša.

Sotirovski je najavila da će na prostoru kod Čamurlije biti izgrađena nova industrijska zona.

„Biće izgrađen bulevar, dva kružna toka, pešačke i biciklističke staze. Obezbeđena su sredstva ta taj projekat, to je već dogovoreno prilikom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. U planu je da se reše i problemi groblja i izgradi kanalizacija“, kazala je gradonačelnica Niša.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari