Najnovije vesti
Vesti Beograd
"NE DAMO POLJANU! ODLAZITE!" Građani Mirijeva gube i poslednju slobodnu zelenu površinu u srcu naselja

"NE DAMO POLJANU! ODLAZITE!" Građani Mirijeva gube i poslednju slobodnu zelenu površinu u srcu naselja

Stanovnici Mirijeva okupili su jutros na protestu ispred možda i poslednje slobodne zelene površine u srcu ovog naselja, ograđene za izgradnju sedmospratnice.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
mirijevo gradnja Foto: Ringier
mirijevo gradnja

Kako kažu, godinama ovaj prostor nadomak Mirjevskog šetališta u Ulici Grge Jankesa najviše su koristili vlasnici pasa za šetnju ljubimaca i nije bilo ni u kakvoj najavi da će tu ikada biti građevinsko zemljište, naročito zbog toga što je u generalnom planu Beograda piše da su parcele prožete podzemnim vodama.

Ovde nalazi i atomsko sklonište, a prostor je namenjen za proširenje parkinga, a ne za izgradnju zgrade.

- Koliko smo upoznati, građevinska dozvola je izdata za osmospratnu zgradu dok su obe parcele u neposrednoj okolini novogradnje gde je dozvoljena spratnost od 4 sprata – kažu Mirijevci upućeni u urbanistički plan Beograda.

Pročitajte još

Na tabli investitora već su ispisane poruke „Ne damo poljanu“, „Odlazite“, ali ni to nije sprečilo da nakon ograde za gradilište, na parcelu stigne i bager.

Žitelji Mirijeva najavljuju i nove proteste, nadajući se da će nadlženi iz gradske uprave sagledati njihove primedbe, ali i strahove kako ovakva gradnja može naštetiti njihovom naselju.

Foto: Ringier

Takođe, nije ovo ni jedni problem koji muče Mirijevce, bar što se tiče „urbanizacije“ koja već godinama unazad teško da se tako može nazvati.

Nedavno je donet predlog plana za detaljnu regulaciju područja Bajdina, zeleni pojas iznad ulice Matice srpske, gde se dozvoljava gradnja stambenog kompleksa za 5.000 stanova.

Osim što nema rešenja kako će saobraćajna infrasturkutra podneti ovo uvećanje već velikog naseljan na području Bajdina, od 66 hektara evidentirana su 3 klizišta površine oko 26 hektara. Od cele površine svega 23 odsto ostavljeno bi bilo za zelenilo.