Dostupni linkovi

U eksploziji u iranskoj vojnoj bazi poginuo inženjer i ozlijeđen radnik


Satelitski snimak vojnog kompleksa Parčin (fotoarhiv)
Satelitski snimak vojnog kompleksa Parčin (fotoarhiv)

Poginuo je inženjer a radnik je ozlijeđen u nesreći koja se dogodila u velikoj iranskoj vojnoj i bazi za razvoj naoružanja istočno od Teherana, izvijestila je državna televizija te zemlje 26. maja.

Iransko Ministarstvo odbrane saopćilo je da se "nesreća" dogodila 25. maja u istraživačkom centru u vojnom kompleksu Parčin.

Nije precizirano što je uzrok nesreće, a istraga je u toku.

Parčin je sjedišna vojna baza u kojoj je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ranije navela da sumnja da je Iran proveo testove eksplozivnih okidača koji bi se mogli koristiti u nuklearnom oružju.

Iran godinama demantira da razvija nuklearno oružje, iako je IAEA ranije kazala da radi na "potpori moguće vojne dimenzije svog nuklearnog programa" koji je navodno zaustavljen krajem 2003. godine.

Zabrinutost Zapada oko iranskog nuklearnog programa dovela je do sankcija i na kraju do nuklearnog sporazuma Teherana sa svjetskim silama iz 2015. godine, kojim se Iran obavezao da ograniči nuklearni program u zamjenu oslobađanja od sankcija.

Međutim, Sjedinjene Države su se pod predsjednikom Donaldom Trumpom jednostrano povukle iz sporazuma 2018., što je dovelo do toga da Teheran napusti proizvodna ograničenja sporazuma.

Iranski raketni i svemirski programi pretrpjeli su seriju nerazjašnjenih eksplozija posljednjih godina, podsjeća AP.

XS
SM
MD
LG