Veće ministara BiH ponovo odlučuje o finansiranju izbora, EU obećala pomoć 1Predstavnički dom Skupštine Federacije BiH Izvor: Oslobođenje

Ambasadori zemalja članica Kvinte, Misije OEBS, te šef Delegacije EU u BiH Johan Satler razgovarali predsedavajućim Veća ministara Bosne i Hercegovine i njegovom zamenicom i ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković o deblokadi finansiranja opštih izbora 2. oktobra ove godine, a kako javlja Oslobođenje iz Delegacije EU u BiH rečeno da će novac za izbore biti obezbeđen, pa i ako bude potrebno putem bonskih ovlašćenja..

Iako je bio pozvan na jučerašnji sastanak nije došao Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, koji je skupa sa strankom kojoj pripada – HDZ-om BiH označen kao glavni krivac za blokadu finansiranja izbora i usporavanje donošenja državnog budžeta.

Svojim nedolaskom još jednom je potvrdio da će istrajati u nameri da primora Centralnu izbornu komisiju BiH da odloži održavanje izbora.

„Vrlo jasno je ukazano na ozbiljnost situacije, ugroženost demokratskih prava građana i na to na kome leži odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo. Iznela sam stav da su svi koraci ka usvajanju budžeta dobri, ali da oni nisu garancija da će biti osiguran novac za izbore, imajući u vidu koje nas sve procedure čekaju do konačnog donošenja budžeta. Neophodno je odmah rešiti pitanje finansiranja izbora i nastaviti punim kapacitetom usvajanje budžeta“, izjavila je po okončanju sastanka Turković.

Dan uoči sastanka, Oslobođenju je iz Delegacije EU u BiH rečeno da će novac za izbore biti obezbećen, pa i ako bude potrebno putem bonskih ovlašćenja.

Ako Bevanda na današnjoj sednici bude protiv usvajanja odluke o izdvajanju 12,5 miliona KM, kriza se nastavlja i za očekivati je reakciju OHR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari