Labus: Ako dođe do hladnog rata, Srbija će morati da uvede sankcije i kaže ruskoj braći "izvinite, zajb...ste stvar" 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

U autorskom tekstu za nedeljnik NIN, ekonomista i bivši potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus kaže da razume da se raspao stari svetski poredak, formiran na Jalti, kroz UN i Svetsku trgovinsku organizaciju, ali da ne razume kako će izgledati novi svetski poredak i na kojim pravilima će počivati.

Ukoliko se, kako je naveo, obnovi hladni rat i zabrana trgovine i zatvaranje svih institucija za riuske predstavnike i njihove simpatizere, Srbija neće moći da zarađuje na „švercovanju moderne tehnologije na Istok kao Titova Jugoslavija“.

„Ako je ovaj scenario verovatan, Srbija bi odmah morala da uvede sankcije Rusiji, da počne da seče šume i vadi blatnjavi lignit ne bi li se grejala, da nacionalizuje ruske kompanije, uvede tačkice za benzin, ubedi penzionere da je dijeta zdrava i kaže ruskoj braći – ‘izvinite, zajb…ste stvar, Srbija nije Jugoslavija a naš predsednik nije Tito iz 1961. godine“, napisao je Labus u autorskom tekstu.

Citirajući izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da „EU razume da je u pitanju ne samo budućnost Ukrajine ili Evrope već i svetskog poretka zasnovanog na pravilima“, Labus je naveo da ne razume kakav bi novi svetski poredak mogao da bude i šta Evropljani misle da rade po završetku rata u Ukrajini.

„Danas je najlakše izjasniti se za ili protiv sankcija Rusiji, za to ne treba nikakva pamet. Takođe, solidarnost sa ukrajinskim narodom je elementarna humanost, a tu mogu da dodam i osudu vojne intervencije kao načina rešavanja sporova. Ali, da parafraziram Lajen, to ovde nije u pitanju, već kakva će biti Evropa za 10 godina i gde će biti Srbija“, ocenioje Labus.

Zaključio je da kakva bude Evropa, takav će biti i svet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari