Dostupni linkovi

Najmanje 14 ubijenih u eksplozijama u Avganistanu


Ranjeni u eksploziji u školi u Kabulu, 19. april 2022.
Ranjeni u eksploziji u školi u Kabulu, 19. april 2022.

Niz eksplozija potresao je Avganistan u sredu, saopštili su talibani, uključujući eksploziju u džamiji u glavnom gradu Kabulu u kojoj je poginulo najmanje pet vernika i tri bombaške napade na minivanove na severu zemlje u kojima je stradalo devet putnika.

Bolnica u Kabulu saopštila je da je primila 22 žrtve bombaškog napada na džamiju, uključujući pet mrtvih. Nema više detalja o eksploziji koja je pogodila džamiju Hazrat Zakaria u centralnoj gradskoj policijskoj četvrti 4, rekao je Halid Zadran, portparol talibanske policije u Kabulu.

"Eksplozija se dogodila dok su ljudi bili u džamiji na večernjoj molitvi", rekao je Zadran.

Minivanovi su gađani u severnom gradu Mazar-e-Šarif nakon što su eksplozivne naprave postavljene u vozila, rekao je Mohamed Asif Vaziri, portparol talibana u provinciji Balk. On je rekao da je u eksplozijama poginulo devet, a ranjeno 15.

Sve žrtve u Mazar-e-Šarifu bile su pripadnici manjinskih šiitskih muslimana u zemlji, rekao je policijski zvaničnik koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman jer nije bio ovlašćen da iznosi detalje medijima.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za eksplozije, ali su one imale obeležja regionalnog ogranka grupe poznate kao "Islamska država" u provinciji Horasan, ili IS-K.

Ogranak IS, koji deluje u Avganistanu od 2014. godine, smatra se najvećim bezbednosnim izazovom sa kojim se suočavaju novi talibanski režim u zemlji. Nakon preuzimanja vlasti prošlog avgusta, talibani su pokrenuli sveobuhvatni obračun protiv "Islamske države" čije je sedište u istočnom Avganistanu.

Izvor: AP


XS
SM
MD
LG