Dostupni linkovi

Ofanziva ruskih snaga u Donbasu, otežan izvoz žitarica


Borbe u Donbasu
Borbe u Donbasu

Rusija pojačava ofanzivu na istoku Ukrajine u nastojanju da opkoli ukrajinske trupe u dva grada, dok vlasti u Kijevu upozoravaju da se zemlja suočava sa egzistencijalnom bitkom koja bi mogla da odredi njenu sudbinu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija u Donbasu "izuzetno teška" dok Rusija pojačava napad.

"Praktično sva moć ruske vojske, šta god joj je ostalo, baca se u tamošnju ofanzivu," rekao je on.

Ruske snage su napredovale iz tri pravca kako bi opkolile najistočniji sektor džepa Donbasa pod kontrolom Ukrajine, sa fokusom na gradove Severodonjeck i Lisičansk, koji se nalaze na istočnoj i zapadnoj obali reke Siverski Donjec.

Borbe su stigle do predgrađa Severodonjecka, rekao je Sergej Hejdaj, guverner provincije Lugansk, gde se nalaze ta dva grada. "Ruske trupe su napredovale dovoljno daleko da već mogu da pucaju iz minobacača na grad," naveo je on na društvenim mrežama.

Hejdej je ranije 25. maja rekao da je šest civila ubijeno u ruskom granatiranju u Severodonjecku prethodne noći.

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik rekao je 24. maja da bi bitke koje se vode na istoku Ukrajine mogle da odrede njenu budućnost.

"Sada posmatramo najaktivniju fazu sveobuhvatne agresije koju je Rusija sprovela protiv naše zemlje," rekao je Motuzjanik.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 25. maja da je završilo deminiranje luke Mariupolj i da će strani brodovi koji su tamo zaglavljeni moći da otplove.

Portparol ministarstva Igor Konašenkov rekao je na brifingu za novinare da je luka počela "normalno da funkcioniše".

Ujedinjene nacije su pozvale ruske vlasti da puste žito zaglavljeno u ukrajinskim lukama kako bi sprečile globalnu nestašicu hrane.

Britanski obaveštajci su upozorili da je ruska blokada ključne ukrajinske luke Odesa izazvala manjak u snabdevanju žitaricama koji se ne može nadoknaditi kopnenim izvozom.

Britansko ministarstvo odbrane ocenilo je u svom dnevnom biltenu 25. maja da sve dok pretnja ruske pomorske blokade sprečava komercijalnim brodovima pristup ukrajinskim lukama, "nedostatak u snabdevanju će dodatno povećati cenu mnogih osnovnih proizvoda".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je 24. maja na razgovore sa Moskvom o deblokadi izvoza pšenice zarobljene u Ukrajini kao rezultat ruske pomorske blokade.

"Ruski ratni brodovi u Crnom moru blokiraju ukrajinske brodove pune pšenice i semena suncokreta", rekla je fon der Lajen na Svetskom ekonomskom forumu (VEF) u Davosu, u Švajcarskoj, 24. maja.

Rusija koristi zalihe hrane kao oružje sa globalnim posledicama, baš kao što to čini u energetskom sektoru, rekla je fon der Lajen iz EU.

Rat i zapadne sankcije Rusiji doveli su do porasta cena žitarica, jestivog ulja, đubriva i energenata.

Mnoge zemlje, uključujući neke od najsiromašnijih, računaju na Rusiju i Ukrajinu, koje obezbeđuju skoro jednu trećinu globalne ponude pšenice, za više od polovine svog uvoza ove žitarice.

Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, usvojila je nacrt zakona kojim bi se podigla gornja starosna granica za vojno osoblje koje služi u ruskoj vojsci na osnovu ugovora.

Prema zakonu, muškarci do 65 godina starosti moći će da služe u ruskoj vojsci. Novo ograničenje važi i za strane državljane koji žele da služe. Važeći zakon dozvoljava ruskim muškarcima do 40 godina i strancima do 30 godina da služe vojsku.

Autori zakona, poslanici Andrej Kartapolov i Andrej Krašov, rekli su da će povećanje starosne granice pomoći da se privuku novi specijalisti sa „potrebnim veštinama“, naime medicinsko osoblje i inženjeri. Predlog zakona mora da potpiše predsednik Vladimir Putin.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je 25. maja vlade i kompanije da "’ubiju’ ruski izvoz" kao način da pomognu Moskvu da prekine svoj rat protiv Ukrajine.

"Moja poruka je veoma jednostavna. ‘Ubijte’ ruski izvoz", rekao je Kuleba na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj.

Evropska unija, Sjedinjene Države i mnogi zapadni saveznici usvojili su oštre sankcije protiv Moskve, visokih državnih zvaničnika, Putina i njemu bliskih milijardera oligarha.

Ali Kuleba je rekao da se mora učiniti više s obzirom da je uticaj rata na Ukrajinu daleko veći od poteza Zapada protiv Rusije.

Evropska unija trenutno radi na predlogu za zabranu uvoza ruske nafte i gasa širom 27-članog bloka, ali nekoliko zemalja, posebno Mađarska, reklo je da će im trebati pomoć i period postepene primene ove mere.

Izvor: Reuters, AP, AFP, CNN, and BBC

XS
SM
MD
LG