Najnovije vesti
Vesti Beograd
"UKLETI" PANČEVAČKI MOST Most koji spaja levu i desnu obalu Dunava CRNA TAČKA NA KOJOJ JE POGINULO NA DESETINE LJUDI, s 20 metara u vodu i na zemlju padali kamioni, kola i bandere (FOTO)

"UKLETI" PANČEVAČKI MOST Most koji spaja levu i desnu obalu Dunava CRNA TAČKA NA KOJOJ JE POGINULO NA DESETINE LJUDI, s 20 metara u vodu i na zemlju padali kamioni, kola i bandere (FOTO)

Bračni par Trivun i Dobrinka Jevtić (77) nastradali su u stravičnoj nesreći na Pančevačkom mostu u ponedeljak oko 18 sati. Dvoje supružnika otišlo je zajedno u smrt, a ova tragedija podsetila je na brojne prethodne na ovom mostu koje su se dešavale proteklih godina.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: Petar Marković, Snežana Krstić, Predrag Dedijer / Ringier
.

Pančevački most, verovatno je jedini u Srbiji, na kojem je u svojim vozilima izgubilo živote više desetina građana. Ova deonica puta spaja prigradska naselja na levoj obali Beograda sa centrom grada, a svakodnevnom njome prođe više hiljada vozila. Saobraćajne nesreće samim tim na ovom mostu nisu retke, a poslednjih godina sa ovom mosta padali su kamioni, putnička vozila, ali i bandere. Veliki broj poginulih zabeležen je na ovom mostu, a crna statistika nastavljena je u ponedeljak kada je u nezapamćenoj nesreći nastradalo dvoje supružnika.

Uzrok nesreća prema zvaničnim podacima najčešće je neprilagođena brizina, međutim nameće se pitanje da li im kumuje i loš put, koji je kako kažu oni koji svakako prelaze preko “Pančevca” zakrpljen, pun rupa...

Pančevački most
Foto: Ana Paunković / RAS Srbija
Pančevački most

U sudaru sa vozilom marke BMW kojim je upravljao nemački državljanin, kamion u kojem su se bračni partneri nalazili probio je zaštitnu ogradu, a kabina je pala u Dunav. Ova nesreća samo je jedna u nizu tragedija koje su se na ovom ukletom mestu poslednjih godina dogodile.

Pročitajte još

U septembru 2019. godine sa Pančevačkog mosta, sa oko 15 metara visine, sleteo je “reno kli” u kojem su bili mladić (25) i devojka (19). Njihovo vozilo survalo se u Bulevar despota Stefana, a dvoje mladih ljudi zadobilo je tada teške telesne povrede. Prema rečima očevidaca, automobil se kretao velikom brzinom i čulo se škripanje guma od kočenja nekoliko sekundi pre same nesreće.

Samo nekoliko meseci ranije, u oktobru 2018. u nesreći na Pančevačkom mostu, nastradali su otac i ćerka.

Stravična saobraćajka na Pančevačkom mostu
Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija
Stravična saobraćajka na Pančevačkom mostu

Tragedija se tada dogodila praktično na ulazu na sam most, u pravcu ka Krnjači i Pančevu, a automobil je pao na zemlju, a ne u vodu. Na kolovozu je prvo došlo do kontakta dva vozila, “juga” i “renoa megan”, nakon kojeg je “jugić” lozničkih tablica probio bankinu i survao se dole. Vesna R. (47) je tada poginula je na licu mesta, dok je njen otac Mirko R. (70) podlegao povredama u bolnici.

Kako je tada "Blic" pisao prizor ispod Pančevačkog mosta bio je stravičan. Automobil kojim su se vozili ćerka i otac potpuno je uništen, prilikom pada krov se skroz otvorio, te je nemoguće bilo čak razaznati ni o kom se tačno modelu automobila radi.

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

I godinu dana ranije došlo je do “češanja” četiri automobila, a jedan od njih izleteo je na železničku prugu. Srećom, slučaj nije imao smrtni epilog, a povrede je zadobila žena na suvozačevom mestu.

Dve godine pre ovog, zabeležen je još jedan sličan incident kada je 22-ogodišnja devojka bila teže, a dvojica mladića laške povređeni. Kako je “Blic” tada pisao, njih troje bili su u “fijat stilu” koji je prvo naleteo na baru, potom izleteo sa drumske trake, a na posletku udario u stub.

Foto: RAS / RAS Srbija

Samo pukom srećom izbegnuta je tragedija 2013. godine kada je šleper sleteo sa Pančevačkog mosta. Tom prilikom operacija spasavanja je trajala sat i po, a vozač je prošao sa teškim povredama.

Sreća je bila naklonjena i muškarcu koji je preživeo pad sa mosta na obližnju šljunkaru. Događaj je, uz to, ostao nejasan, jer je prema rečima tadašnjeg portpalora Hitne pomoći, Nade Macure, povređeni rekao da nije upravljao vozilom, što je dovelo na zaključak da je vozač pobegao sa lica mesta.

Pročitajte još

Treba napomenuti da su u nezgodama koje su se zbivale u krugu Pančevca proteklih godina uloge imali i biciklisti, pa i plovna vozila (2014. godine brod je udario u most i prilično ga oštetio).

Foto: Oliver Bunić / Ringier

O lošem stanju u kome se nalazi Pančevački most, "Blic" je u više navrata pisao. Da je čak i jeftinije srušiti ga i izgradi nov, nego večito sanirati, prošle godine izjavio je i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak. Kakva god sudbina da čeka Pančevački most, uskoro se ovde neće ništa promeniti, s ozbirom na to prvo mora da bude izgrađen novi most preko Dunava kod Ade Huje. Ta gradnja nije još ni počela.