Povezivanje privrede sa akademskom zajednicom 1Foto: R. Marković

Najveći skup iz oblasti logistike u ovom delu Evrope „Lodžik 2022.” biće održan sutra i prekosutra na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu.

Petu međunarodnu logističku konferenciju organizuje Saobraćajni fakultet – Odsek za logistiku uz podršku 30 vodećih kompanija iz oblasti logistike, trgovine, proizvodnje i lanaca snabdevanja i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Cilj konferencije, koja će okupiti više od 200 učesnika iz 12 zemalja, jeste da se poveže privreda sa akademskom zajednicom, naukom i studentima i da se predstave najnovija logistička dostignuća, rešenja, projekti, iskustva i dobra praksa.

Posebna pažnja biće usmerena na nove realnosti u kojima radimo i živimo protekle tri godine (pandemija, rad od kuće, prekidi i poremećaji u lancima snabdevanja, ratovi, ekonomska kriza, nestašice, inflacija).

Sve to predstavlja izuzetne izazove za logistiku, transport i lance snabdevanja.

Nedostatak radne snage, problemi sa privlačenjem i zadržavanjem kadrova ključni su izazovi za sve kompanije.

O svemu tome biće dosta reči na panelu posvećenom Logističkim izazovima, poremećajima u lancima snabdevanja i ljudskim resursima.

Biće predstavljeno 28 novih rešenja i inovacija koje su kompanije razvijale i primenile u protekle tri godine.

U tim kompanijama radi više od 400 saobraćajnih inženjera.

Na konferenciji će biti prikazano i 35 naučnih i stručnih radova od strane 90 autora iz 10 zemalja.

Konferencija ima i studentske sekcije gde će studenti predstaviti svoje radove i studije slučaja koje su radili u kompanijama.

Pored inovacija u sektoru, jedna od tema ovogodišnje konferencije biće kako da Srbija odgovori na neprestano povećanje potražnje za kvalifikovanom radnom snagom u oblasti logistike, koje, ukoliko ne bude rešeno, može predstavljati jedan od velikih izazova za domaću privredu, jer logistika, najkraće rečeno, ima zadatak da obezbedi ekonomičan i efikasan protok proizvoda od mesta proizvodnje do korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari