ZEMLJA VELIKOG BRATA: Kongresmeni SAD traže objašnjenje FBI o prisluškivanju 3 miliona Amerikanaca bez odluke suda! VIDEO
Foto: printscren Facebook

opasno

ZEMLJA VELIKOG BRATA: Kongresmeni SAD traže objašnjenje FBI o prisluškivanju 3 miliona Amerikanaca bez odluke suda! VIDEO

Planeta -

Čelnici američkih republikanaca traže odgovore od FBI-a nakon što su u javnost po nalogu suda izašle informacije da je federalna agencija prikupila informacije o preko 3 miliona Amerikanaca bez naloga.

U pismu od 25. maja direktoru FBI Kristoferu Reju, kongresmeni Džim Džordan i Majk Tarner tražili su od Reja da objasni zašto je njegova agencija prisluškivala i prikupila lične podatke o preko 3,3 miliona Amerikanaca bez naloga.

Zakon o nadzoru stranih obaveštajnih službi (FISA) daje ograničena ovlašćenja za prikupljanje stranih obaveštajnih informacija.

Konkretno, član 702 zakona kaže: „Generalni tužilac (AG) i direktor Nacionalne obaveštajne službe (DNI) mogu zajednički odobriti ciljanje (i) osoba koje nisu iz SAD (ii) za koje se razumno veruje da su izvan Sjedinjenih Država (iii) da pribave informacije stranih obaveštajnih službi.”

Međutim, ova moć može dati širi krug mogućih pretraga FBI-ju i drugim obaveštajnim agencijama, koje mogu koristiti istu moć protiv američkih građana koji su imali bilo kakvu interakciju sa ciljanim strancima.

Istorijski gledano, uvid u to kako je FISA korišćen protiv američkih građana bio je ograničen i skriven iza poverljivih izveštaja.

Međutim, odlukom Suda za nadzor stranih obaveštajnih službi (FISC) iz novembra 2020. – koji služi kao nadzorni pas za američke obaveštajne agencije – zahteva se da Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe (ODNI) prijavi „broj upita američkih osoba koje je pokrenuo FBI protiv informacija dobijenih iz Odeljka 702.”

U skladu sa ovim novim zahtevima, ODNI-jev nedavno objavljeni godišnji izveštaj o statističkoj transparentnosti uključivao je podatke o tome koliko često je FBI prikupljao informacije o američkim građanima koristeći odeljak 702 u 2021.

Ukupno, upiti protiv američkih građana došli su do zapanjujućih 3.394.053 pretraživanja. Poređenja radi, samo 1.324.057 takvih upita je postavljeno 2020., što predstavlja povećanje od oko 250 odsto tokom prve godine na funkciji predsednika Džoa Bajdena.

Prema ODNI-ju, više od polovine ovih upita — otprilike 1,9 miliona — bilo je deo veće istrage o navodnim pokušajima Rusije da cilja ili oslabi kritičnu infrastrukturu SAD.

Izveštaj ODNI-ja je takođe priznao da u najmanje četiri navrata FBI nije uspeo da dobije odobrenje FISC-a pre nego što je pristupio sadržaju informacija prikupljenih prema članu 702.

Ovo nije prvi put da je FBI uhvaćen na licu mesta u prekoračenju svojih zakonskih ovlašćenja prema članu 702.

U novembru 2020, FISC je objavio da je „vlada… prijavila brojne incidente“ u kojima je FBI pregledao informacije prikupljene u skladu sa članom 702 bez dobijanja odgovarajuće dozvole suda.

U drugim prilikama, primetio je FISC, FBI je koristio odeljak 702 za pitanja koja nisu u potpunosti povezana sa stranim obaveštajnim podacima. To je uključivalo upite za krivične istrage o zdravstvenim prevarama, transnacionalnom organizovanom kriminalu, nasilnim bandama, domaćem terorizmu koji uključuje rasno motivisane nasilne ekstremiste, kao i istrage koje se odnose na korupciju u javnosti i mito.

„Nijedan od ovih upita nije se odnosio na nacionalnu bezbednost i oni su kao odgovor vratili brojne proizvode nabavljene iz Odeljka 702“, primetio je FISC.

„Rigorozan Kongresni nadzor nad aktivnostima vezanim za Odeljak 702 FBI-a je od suštinske važnosti s obzirom na iskustvo FBI-ja u korišćenju svojih ovlašćenja FISA-e“, presudili su Džordan i Tarner imajući u vidu preterano prekoračenje FBI-ja u prošlosti.

U svom pismu Reju, Džordan i Tarner su izneli listu pitanja o izveštaju, zahtevajući dalju transparentnost i objašnjenja o otkriću da je FBI često prekoračio svoja zakonska ovlašćenja da špijunira američke građane.

SAD, FBI
foto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

Između ostalih pitanja, zatražili su potpuni obračun svih 3.394.053 građana koji su se pojavili u upitima FBI-a i „[]broj preliminarnih ili potpunih istraga bilo kojeg američkog državljanina koje je FBI pokrenuo kao rezultat informacija dobijenih preko bilo koje od ovih američkih osoba pitanja i prirodu predikacije za svaku takvu istragu.”

Oni su takođe zatražili informacije o 1,9 miliona Amerikanaca koje su ispitani zbog navodnih pokušaja Rusije da ugrozi kritičnu infrastrukturu SAD. Konkretno, tražili su: „Obrazloženje zašto je utvrđeno da su ovi upiti u skladu sa FBI-jevim procedurama za ispitivanje iz Odeljka 702 [i] ukupan broj američkih državljana koje je FBI identifikovao kao žrtve ovih kompromisa u skladu sa ovim upitima. ”

Pored toga, zahtevali su „detaljnu izjavu o istrazi FBI-ja, uključujući status istrage i sve otkrivene informacije o identitetu ruskih aktera i njihovoj umešanosti ili povezanosti sa ruskom vladom, ako ih ima“.

Pored toga, tražili su informacije prikupljene prema pravilima FISA u periodu između 2015. i 2020. godine, kao i fili objašnjenje FBI-jevog prekoračenja ovlašćenja u raznim prilikama.

U pismu se zahteva da Rej dostavi pismeni odgovor najkasnije do 17 časova 7. juna. FISA Odeljak 702 je poslednji put ovlastio Kongres na period od šest godina 2018. godine i biće ponovo odobren 2024. godine.

Kurir.rs/Epoch Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track