Vesti

0

Brnabić zahvalila tužilaštvu na pokretanju optužnice za 'Oluju'

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Brnabić zahvalila tužilaštvu na pokretanju optužnice za 'Oluju'

Izvor: Beta/Vlada Srbije/SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Ana Brnabić zahvalila se danas tužilaštvu što je pokrenulo optužnicu protiv četiri oficira hrvatske vojske, zbog sumnje da su 1995. godine naredili akciju "Oluja" u kojoj su stradali civili u izbegličkoj koloni.
 
 
Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Brnabić je navela da su kolonu izbeglih Srba sa područja Like i Dalmacije 7. avgusta 1995. godine, na magistralnom putu Bosanski Petrovac - Ključ, napali hrvatski "migovi" i ubili najmanje 13 osoba, od čega šestoro dece, kao i da je ranjeno blizu 50 civila.
 
"Dugih 27 godina je prošlo, a da niko nije našao za shodno da reaguje, sudi organizatorima i počiniocima, zločincima koji su ubijali decu u izbegličkoj koloni, na teritoriji druge države. Ti nesrećni ljudi su već napustili, ne samo svoje domove u Hrvatskoj, već i teritoriju Hrvatske, ali to nije sprečilo hrvatske avione da nastave da ih proganjaju i ubijaju", navela je premijerka.
 
Komentarišući navode da bi zbog te optužnice Srbiji mogao da bude blokiran evropski put, Brnabić je istakla da "evropska vrednost nije štićenje ubica dece i staraca, a nije ni pretnja onima koji traže pravdu".
 
Ocenila je i da je "propust" to što Državno tužilaštvo u Hrvatskoj do sada "nije pokrenulo čak ni istragu o ovom ratnom zločinu, a da ne govorimo o optužnici ili suđenju".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR