Svijet

Bajden o masakru: Kada ćemo stati na put lobiju za oružje?

Bajden o masakru: Kada ćemo stati na put lobiju za oružje?
Foto: Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta | Bajden o masakru: Kada ćemo stati na put lobiju za oružje?

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džozef Bajden obratio se naciji iz Bijele kuće, nakon masakra u školi u Teksasu u kojem je, prema posljednjim informacijama, u utorak uveče ubijeno 19 đaka i dvoje odraslih, zapitavši kada će Amerika stati na put "lobiju za oružje".

"Nadao sam se da, kao predsjednik, neću morati ovako da se obraćam. Masovna pucnjava u osnovnoj školi u mjestu Juvalde je još jedan masakr u SAD. Prelijepa, nevina djeca, iz drugog, trećeg, četvrtog razreda. A tek koliko je djece prisustvovalo kako im prijatelji umiru, kao da su na ratištu, pobogu", kazao je Bajden, prenio je CNN.

On je rekao da je "izgubiti dijete kao da vam neko otrgne dio duše".

"Osjećaj je kao da se gušite. Molim naciju da se moli za žrtve i da stanemo na put lobiju za oružje. Molim da damo roditeljima i braći ubijenih snagu u ovoj tami koja ih je snašla. Kao država, moramo da se zapitamo, zaboga, kada ćemo da stanemo na put tom lobiju za oružje? Kada ćemo uraditi ono što duboko u nama znamo da treba da bude urađeno", dodao je Bajden.

Osvrćući se na pitanje o zakonu o kontroli oružja, Bajden je zamolio poslanike da "pretvore ovaj bol u akciju" dok se prisjećao masovne pucnjave iz 2012. godine u OŠ Sendi Huk u Njutaunu, u državi Konektikat, kada je bio potpredsjednik.

"Dosta mi je svega, umoran sam. Moramo da djelujemo. Nemojte samo da mi kažete da ne možemo da reagujemo nakon ovog pokolja. Zašto dozvoljavamo da se ovo desi", rekao je Bajden.


Povezana vijest:

Masakr u školi u SAD: Najprije pucao u baku pa ubijao učenike i nastavnike

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije