Najnovije vesti
Vesti Svet
"NEVIN SAM, IMAM ARGUMENTE" Bivši proruski predsednik Moldavije negira krivicu

"NEVIN SAM, IMAM ARGUMENTE" Bivši proruski predsednik Moldavije negira krivicu

Šef moldavske proruske opozicione partije, bivši predsednik Igor Dodon izjavio je danas da su ga moldavske vlasti pritvorile zbog korupcije, što će najverovatnije naljutiti Moskvu, preneo je Rojters.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Igor Dodon Foto: DUMITRU DORU / EPA;
Igor Dodon

Dodon je rekao da je nevin i okrivio prozapadnu predsednicu Maju Sandu, za koju je rekao da je želela da skrene pažnju naroda sa ekonomskih poteškoća, dodaje britanska novinska agencija.

Državni kanal Moldavija 1 i ruska novinska agencija RIA su još ranije objavile o pritvaranju, citirajući visokog antikorupcijskog tužioca Elenu Kazakov.

Moldavski istražitelji su izvršili pretres Dodonovog doma.

Pročitajte još

Pretres je urađen sa istragom o korupciji i izdaji, prenele su ruske agencije Interfaks i RIA izjavu tužilaštva.

- Dragi građani, želim da vas uverim da za svaki detalj za koji se interesuje tužilaštvo, imam adekvatno objašnenje koja uklanja svaku sumnju o korupciji ili kršenju zakona. Ovo je politički motivisan slučaj, izmišljen je - rekao je Dodon.

Njegovo pritvaranje došlo je u vreme kada su odnosi između Moskve i Kišinjega postali zategnuti.

Kremlj je ranije saopštio da je zabrinut zbog izveštaja da je Dodon pritvoren, a portparol Kremlja Dmitri Peskov je pozvao moldavske vlasti da poštuju prava pritvorenog.

Dodon je potvrdio da je bio "ispitan i pritvoren", pritom optužujući Sandu, koja je dosla na njegovo mesto 2020. godine da je bila "potpuno nesposobna da upravlja ekonomskom i socijalnom situacijom u zemlji".