Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 25. 5. 2022.

| Društvo

Hitna pomoć u Nišu zatrpana tužbama radnika zbog neisplaćenog prekovremenog rada

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
hitna pomoć niš2
Nišku Hitnu pomoć radnici tužili 35 puta; foto: T. T.

Pred Osnovnim sudom u Nišu trenutno je na desetine postupaka protiv Zavoda za urgentnu medicinu koje su podneli radnici zbog neisplaćenog prekovremenog rada. Da će ih biti više, kao i da Zavodu preti milionska blokada na štetu građana, smatraju uzbunjivači iz Hitne pomoći, koji za ovakvo stanje krive rukovodstvo. Ipak, direktor Slavoljub Živadinović kaže da su tužbama zasuti i drugi zavodi u Srbiji.

U periodu od 2016. do 2022. godine u niški Osnovni sud stiglo je 35 tužbi zaposlenih protiv Zavoda za urgentnu medicinu zbog neisplaćenog prekovremenog rada., pokazuju podaci do kojih su došle Južne vesti.

Od 6 predmeta koji su do sada rešeni, u dva su usvojeni tužbeni zahtevi u koristu tužioca, odnosno radnika, dok se u 29 postupaka još sudi. hitna pomoć niš3 Uzbunjivači krive rukovodstvo; foto: T.T.

Od 6 rešenih predmeta u 2 je usvojen tužbeni zahtev, u 1 predmetu je tužbeni zahtev delimično usvojen, u 2 predmeta je tužba povučena, dok je u 1 predmetu određen prekid postupka - navode iz Suda.

Među onima u čiju korist je presuđeno je i uzbunjivač i vozač Hitne pomoći Dragan Stamenković, za čiju tužbu je sa svim troškovima isplaćeno oko 700.000 dinara, tvrdi on.

Samo za moju tužbu su morali da ispalte toliki novac, a sada su puštene još na desetine tužbi Zavoda isto za prekovremeni rad, pa Zavodu preti milionska blokada na štetu svih građana, a sve zbog rukovodstva koje pravi katastrofalne finansijske greške od budžetskih sredstava - kaže Stamenković.

Zavod za urgentnu medicinu zbog neisplaćenog prekovremenog rada tužio je i doktor Miodrag Branković. I on kaže da je za takvo stanje krivo isključivo rukovodstvo. hitna pomoć niš Radnici upozoravaju na milionsku blokadu; foto: T. T.

On što je najgore po Hitnu pomoć je da nema nikakav osnov da dobiju te postupke, a stvar je u tome što će ta cifra kad se sakupi biti nenormalno velika. To što je Hitna pomoći pre nekoliko godina bila 4 miliona dinara u blokadi, ovo će da premaši duplo, samo zahvaljujući rukovodstvu Zavoda - kaže Branković.

On dodaje i da je krajnje vreme da neko od rukovodstva odgovara za ovakvo stanje u Zavodu.


Direktor Zavoda bez konkretnog objašnjenja o tužbama

Iako je konkretno upitan da objasni kako je došlo do toga da radnici masovno podnose tužbe zbog neisplaćivanja prekvremenog rada i kako će se to odraziti na rad Zavoda, direktor Slavoljub Živadinović u svom odgovoru to nije precizirao.

hitna pomoć Direktor kaže da su tužbama zasuti i drugi Zavodi; foto: V. KeserNavodi da je iznošenje statistike, u vezi postupaka koji su vodjeni od 2016. godine, protiv Zavoda, ne predstavljaju alarmantno stanje, kada se ima u vidu broj zaposlenih, izmene propisa i Zakona, kao i neusaglašavanje istih sa delatnošću koje obavljaju.

Objašnjava da su tužbama zasuti i drugi Zavodi po Srbiji i da tim problemom mora neko da se pozabavi.

Zato ne bih iznosio svoje mišljenje i šta ja smatram u vezi prekovremenog rada u ustanovi koja radi 24 sata, ali voleo bih da se nađe veštak-ekspert koji će izračunati da 300 zaposlenih svakog meseca ima tačan fond sati, kada se ima u vidu rad po šihtama, a da to ne bude kao što je uvek rađeno, da se fond radnih sati, uproseči na godišnjem nivou - navodi Živadinović.

Kako je direktor rekao u telefonskom razgovoru broj sati na godišnjem nivou nije prekoračen, a tužbe se odnose na one mesece kada radnik ima navodno prekovremene sate, ali ne i na one mesece kada nema dovoljno radnih sati.

To zapravo govori više o tom radniku, koji tuži kuću u kojoj radi i pravi troškove, nego o rukovodstvu. I na kraju, pri ovakvom stanju stvari Hitna će uložiti sve redovne i vanredne pravne lekove, jer primera radi svi smo videli na primerima sa Bankama, kako je tek po reviziji, sve došlo na svoje. Dalje ne bih komentarisao - zaključio je direktor.

Podsetimo, niška Hitna pomoć prošlog leta vratila je RFZO-u oko 800.000 dinara zbog nezakonitih isplata radnicima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Billy The Kid

    23:22 // 13. 6. 2022.

    Podneti krivične prijave protiv direktora ukoliko nije ispoštovan dnevni i nedeljni odmor na osnovu člana 163 KZ.

  • Gojko@ Metla

    22:30 // 25. 5. 2022.

    To je dokaz da je Gradonacelnica nasledila brdo nesposobnih kadrova.Bulatovic i ovi propali direktori da se izjasne sto su doveli preduzwcy u cabar.

    • Razbibriga

      20:10 // 26. 5. 2022.

      Ona je jos gore postavila .

  • Var tehnolog

    19:20 // 25. 5. 2022.

    Direktor ne mora da zna Zakon o radu ili kolektivni ugovor. Tu je pravna sluzba, da mu skrene paznju, da krsi i jedno i drugo ! No, posto su i direktor i pravnici clanovi vladajucih partija, stav je- Bas nas briga, tuzili su, narod ce platiti ! Direktore, Sud donosi odluku, savi sipke ,isplati zaposlene ! I, ne brini, nece te tvoji smeniti, poslusnici se uvek provuku !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: