25. maj  2022. 08.15  →  17.14 | Izvor: Tanjug

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Rusija spremna da otvori humanitarni koridor za hranu; Mađarska za novi paket sankcija Rusiji samo uz saglasnost svih članica EU

KIJEV -

Devedeset prvi dan rata u Ukrajini, koji je i glavna tema samita u Davosu. Rusija poručuje da je spremna da uspostavi humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine.

NATO ne želi vojni sukob sa Rusijom, neće slati vojnike u Ukrajinu, stav je šefa Alijanse Jensa Stoltenberga.

kijev

17.14 - Putin posetio ranjene ruske vojnike

Ruski predsednik Vladimir Putin obišao je danas u vojnoj bolnici u Moskvi vojnike koji su ranjeni tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, prenosi RIA Novosti.

17.08 - Sijarto: Nastavićemo da pomažemo Ukrajini

Mađarska će nastaviti da pomaže Ukrajini, rekao je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto reagujući na izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je kritikovao Budimpeštu zbog odbijanja da podrži embargo na rusku naftu.

15.34 - Mišel uveren da će sva pitanja u vezi sa zabranom uvoza ruske nafte biti rešena do 30. maja

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da je uveren da će se sva pitanja u vezi sa predloženom zabranom uvoza ruske nafte rešiti do narednog sastanka Saveta 30. maja.

16.19 - U Hersonu i Zaporožju prvi zahtevi za rusko državljanstvo

U Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti počelo je formiranje centara za izdavanje ruskih pasoša po pojednostavljenoj proceduri, a prvi građani već su se prijavili.

15.24 - Italija i Mađarska traže da EU pozove na primirje u Ukrajini

Italija i Mađarska zatražile su od Evropske unije da na samitu EU krajem meseca pozove na primirje u Ukrajini i mirovne pregovore sa Rusijom.

15.19 - EK za konfiskovanje imovine onih koji krše sankcije

Evropska komisija je predložila danas da se kršenje sankcija Evropske unije prema Rusiji proglasi krivičnim delom, što bi omogućilo vladama EU da konfiskuju imovinu kompanija i pojedinaca koji izbegavaju evropske kaznene mere protiv Moskve.

15.13 - Zaharova: Italijanski plan za Ukrajinu fantazija

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je danas fantazijom italijanski mirovni plan za Ukrajinu, koji je prošle nedelje predstavio šef italijanske diplomatije Luiđi Di majo.

14.12 - Putin potpisao dekret o državljanstvu za žitelje Hersona i Zaporožja

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret kojim se pojednostavljuje proces izdavanja ruskog državljanstva žiteljima ukrajinskih oblasti Hersona i Zaporožja koje su pod kontrolom ruskih snaga. Dekret je u skladu sa šemom koja postoji od 2019. godine koja važi za stanovnike oblasti ukrajinskih regiona Lugansk i Donjeck, prenosi Rojters.

11.30 - Mađarska: Šesti paket sankcija Rusiji samo uz saglasnost svih

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto rekao je danas da bi šesti paket sankcija EU prema Rusiji, ukoliko bude prihvaćen, za Mađarsku značio onemogućavanje snabdevanja energijom, te dodao da bi taj paket mogao da bude donet samo uz saglasnost svih članica.

11.24 - Litvanija šalje Ukrajini 20 oklopnih vozila tipa M113

Litvanija će poslati 20 oklopnih vozila američke proizvodnje M113 Ukrajini, kao i vojne kamione i vozila za deminiranje, saopštilo je danas ministarstvo odbrane iz Vilnjusa.

10.38 - Ukrajinski guverner: Ubijeno najmanje šest civila

Regionalni guverner u istočnoj Ukrajini rekao je danas da je najmanje šest civila ubijeno u najnovijem ruskom granatiranju, javlja AP.

10.22 - Rusija spremna da otvori humanitarni koridor za hranu iz Ukrajine

Rusija je spremna da obezbedi humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine, izjavio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko, prenosi Interfaks.

08.23 - Zelenski: Situacija u Donbasu izuzetno teška

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je situacija u Donbasu "izuzetno teška” i ocenio da je redovno snabdevanje Ukrajine oružjem najbolja strategija za održavanje globalne stabilnosti.

08.21 - LNR: Ukrajina gađala hemijsko postrojenje, 4 civila poginula

Četiri civila su ubijena a troje ih je ranjeno kada su ukrajinske snage granatirale hemijsku fabriku Azot u Severodonjecku, tvrdi ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Rodion Mirošnik pozivajući se na izjave lokalnog stanovništva.

Tagovi
Srodne vesti