Parlament u Sloveniji danas glasa o novom mandataru 1Foto: Screenshot YouTube/Al Jazeera Balkans

Slovenački parlament će u srijedu glasati o prijedlogu da se Robert Golob imenuje za mandatara, što je prvi korak u formiranju nove izvršne vlasti nakon parlamentarnih izbora 24. aprila.

Golob je u utorak potpisao ranije usaglašeni koalicioni sporazum između svoje Slobodarske stranke i Socijaldemokrata (SD) Tanje Fajon i Levice Luke Mesece (L), i rekao da veruje da će planirane procedure za formiranje i početak nove vlade biti završene sledeće. nedelju., prenosi Hina.

Period „propuštenih prilika“

Kako je rekao nakon potpisivanja koalicionog sporazuma, brzo su se usaglasili oko ciljeva, ali će, s obzirom na brzu promenu okolnosti, ubuduće iznova biti potrebno proveravati i prilagođavati.

Ali znamo gde smo i kuda želimo da idemo, reagovaćemo s obzirom na okolnosti“, rekao je budući premijer.

On je kao prve prioritete nove vlade naveo mere vezane za povećanje cena energije i hrane i zdravstvene mere, s obzirom na mogući novi talas epidemije COVID-19 na jesen.

Očekuje se da će Golob na sednici Narodne skupštine reći nešto više o programu buduće vlade, piše Al Jazeera Balkans.

Nova koalicija računa da bi za ispunjavanje svih ciljeva njihovog sporazuma bila potrebna dva mandata.

Predsednik Levice je posle potpisivanja koalicionog sporazuma rekao da je poslednjih 15 godina za Sloveniju bio period „propuštenih prilika” i vreme ulaska u krizu koju vlade nisu uspele da reše.

„Trebaju nam dva mandata“

Ciljevi iz našeg koalicionog sporazuma su dva mandata, da do 2030. godine organizujemo narod kakav zaslužuju“, rekao je Mesec.

U novoj vladi mesto ministra spoljnih poslova zauzeće Tanja Fajon, koja će biti i jedna od potpredsednica Vlade.

Ističe da će nova vlada Sloveniju vratiti u političku orbitu centralnih država u Evropskoj uniji, odakle ju je odlazeći premijer Janez Janša odveo ka „liberalnim demokratijama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari