');
Blic Biznis Privreda

ZAŠTO CENTRALNE BANKE NE VOLE KRIPTOVALUTE "To nije novac"

Kriptovalute se ne ponašaju kao valuta. Ima li ovaj digitalni novac ikakve šanse da pridobiju monetarne vlasti širom sveta?

Slušaj vest
0:00/ 0:00
kriptovalute shutterstock 2002007354 Foto: shutterstock
kriptovalute shutterstock 2002007354

S obzirom da vrednost kriptovaluta poput bitkoina i ethereuma i takozvanih stabilnih kovanica poput Lune i TerraUSD pada i nanosi veliku štetu mnogim ulagačima, to se za sada čini malo verojatnim – barem ne dok se kriptovalute ne počnu ponašati više kao tradicionalne valute, poručili su centralni bankari i regulatori u panel raspravi na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekli su u ponedjeljak, piše CNN.

“Bitkoin se može nazvati novčićem, ali to nije novac. To nije stabilno skladište vrednosti”, rekla je Kristalina Georgijeva, izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Georgijeva je rekla da su neke kriptovalute sličnije piramidalnoj shemi za digitalno doba, jer nisu podržane stvarnom imovinom. No, rekla je da digitalne valute centralne banke (CBDC) koje podržavaju vlade zapravo mogu biti stabilne.

S tim se složio i François Villeroy de Galhau, guverner Centralne banke Francuske.

“Kriptovalute nisu pouzdano sredstvo plaćanja. Neko mora biti odgovoran za vrednost i mora biti univerzalno prihvaćena kao sredstvo razmene. Ono sada nije”, rekao je Villeroy, napominjući da su neki “građani izgubili poverenje u kriptovalute” zbog velike volatilnost.

Dodao je da vlade koje žele usvojiti digitalne valute to moraju učiniti u partnerstvu s velikim poslovnim bankama.

Drugi panelisti su se pitali koji bi trebalo da budu dugoročni ciljevi digitalnih valuta. Sethaput Suthiwartnarueput, guverner Banke Tajlanda, rekao je da Tajland eksperimentiše u svetu digitalnih valuta, ali i dodao da “mora biti jasno koji problem time želite rešiti”.

“Ne želimo da ih doživljavamo kao sredstvo plaćanja”, rekao je Suthiwartnarueput, dodajući da su kriptovalute više investicija nego sredstvo razmene.

Villeroy je spomenuo da eksperiment El Salvadora da koristi bitkoin kao legalnu valutu pokazuje koliko rizično može biti prihvatanje kriptovaluta kao opšte sredstvo plaćanja.

Pročitajte još

“Više bih volio da građani Salvadora imaju pristup evru”, našalio se.

Uz to, Georgijeva je istakla da digitalni novac može biti “globalno javno dobro” koje može pomoći ljudima da šalju doznake preko granica. Ključ je za interoperabilnost, tako da bi prenos digitalnih valuta mogao biti jednako jednostavan kao i papirnate valute poput dolara i evra, prenosi Investitor.me.

No, panelisti su naglasili da će trebati vremena da se digitalne valute razviju i postanu popularnije za potrošače, velike finansijske institucije pa i vlade. Zakonodavci u Sjedinjenim Državama, kao i Federalne rezerve, takođe raspravljaju o prednostima i nedostacima digitalno formiranih valuta.