Šta se radi u nemačkoj vojsci? 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan, 1912. godine, Mali žurnal je pisao o disciplini nemačke vojske i kako je jedan strogi kapetan naredio vojsci da vežbaju uprkos naporu i teškoćama kroz koje su prolazili.

List je naveo da je nemačka vojska kao „najdisciplinovanija“ nastojala da svima stavi do znanja šta to znači „uzor discipline“. Ono što se tada podrazumevalo pod disciplinom, navedeno je kroz primer vežbi pripadnika 11. puka.

„U Nirnbergu Jozef Parcevald, kapetan 11. puka, zapovedio je četvorici vojnika, koji su pre podne bili u ratnoj službi, da moraju vrlo dugo trčati ‘trčećim korakom’. Zatim je naredio da rade gimnastiku puškom, radi vežbe zglobova“, pisao je Mali žurnal.

Šta se radi u nemačkoj vojsci? 2
Foto: digitalna.nb.rs

List je preneo to šta je kapetan rekao vojnicima uz naredbu: „Ako ko crkne od vas, meni je baš svejedno!“

Vojnici su, prema pisanju Malog žurnala, komandu izvršavali „teškim naporom“, a kada su pomislili da je kraj, kapetan im je naredio „japansko borenje“, tačnije da moraju oko 100 koraka da puze četvoronoške.

„Jedan vojnik nije mogao više izdržati, nego se srušio. Njemu usne pomodreše, lice preblede i sav je obamro od umora“, napisao je list i dodao da je nakon toga vojnik odveden u ambulantu, gde su lekari utvrdili da „ne samo što je postao nesposoban vojnik, nego neće moći da se bavi svojim poslom ni kao građanin“.

U tekstu je navedeno i da je vojnik, pre nego što je onesposobljen za sve aktivnosti, bio zidar.

„Oficir je predan sudu i osuđen je prvi put sa dva meseca, a viši sud povećao je kaznu na četiri meseca zatvora. Državni tužilac tražio je ‘strogu’ kaznu od šest meseci“, pisao je list.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari