Biznis
ZAŠTO NA SVIM RAFOVIMA NEMA ŠEĆERA OD KILOGRAM? Nestašica danas tema i u resornom ministarstvu

ZAŠTO NA SVIM RAFOVIMA NEMA ŠEĆERA OD KILOGRAM? Nestašica danas tema i u resornom ministarstvu

Ovih dana u većini prodavnica šećera u pakovanju od kilogram skoro da je nemoguće naći, a i tamo gde se pojavi brzo nestane jer se kupuje u velikim količinama. Razlog za to su nakupci i ograničena cena od strane Vlade od 83 do 90 dinara.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
šećera Foto: Zoran Ilić / Ringier
šećera

Situacija je bolja za veća pakovanja jer za njih ne važi Uredba o ograničenju cena, ali je gora za novčanik građana jer ih u tom slučaju šećer po kilogramu dođe od 140 pa čak do 190 dinara. Oni koji su pak pokušali da za svoje zaslađenje utehu nađu u šećeru u kockama, takođe nisu imali mnogo šanse jer je i on postao deficitaran, a ako ga i nađu mogli bi da ga plate i preko 200 dinara za kilogram.

Proizvođači i predstavnici nadležnih institucija tvrde da je nestašica veštački izazvana odnosno da postoje indicije da nakupci pazare velike količine, koje zatim preprodaju znatno skuplje.

Istovremeno, ovakvoj situaciji “kumuju” i industrija i poslastičari, koji umesto džakova, koje su do sada kupovali, zbog znatno viših cena, sada nabavljau značajno jeftinija pakovanja od kilogram. Sve to neke trgovce je nateralo da ograniče prodaju pakovanja od kilogram zbog čega dolazi i do incidenata u nekim prodavnicama.

Šećer
Foto: Mladen Šurjanac / Ringier
Šećer

Zbog takve situacije, prema saznanju "Blic Biznisa" Ministarstvo trgovine danas bi trebalo da donese smernice kako da ublaži ovaj problem. Ovo tim pre, jer podaci pokazuju da je u prvih dvadeset dana maja dobavljačima isporučeno duplo više šećera u pakovanjima od kilogram nego u istom periodu prošle godine . I pored toga, police su i dalje uglavnom prazne, a stručnjaci tvrde da hitno treba reagovati odnosno skunuti šećer sa liste neophodnih životnih namirnica, što bi podrazumevalo i veće cene.

- Neko je pustio informaciju da će biti nestašice šećera, i ljudi su navalili da kupuju i ispraznili rafove. Sada umesto u rafovima šećer je u kućnim rezervama a u prodavnicama je tek poneki džak od 10 kilograma. Šećer nije neophodna životna namirnica, kao uljarice, pšenica i mislim da on treba da se skine sa te liste i da se cena slobodno formira. Tada će i doći do smanjenja naboja na tržištu. Pored toga treba da se izvuku sve robne rezerve i da se vidi gde je zapelo, kod trgovaca ili proizvođača - kaže agroanalitičar Milan Prostran.

Pročitajte još

Slično mišljenje ima i Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

- Кada imate relativno dugo ograničenje cene, a kod nas je tako još od novembra prošle godine, dolazi do deficita jer je ekonomija relativno racionalna i traži prostor kako da zaobiđe ograničenja. Ne može se dugo držati ograničenje. Srednje rešenje je povremeno ograničiti cene na višem nivou, kao što se primenjuje za gorivo. Ne može doći do nestašice šećera zato što smo mi izvoznik šećera i imamo ga u dovoljnim količinama, ali je činjenica da mora doći do rasta cene, bar za nivo inflacije, a verovatno i više – nekih 20 procenata. Država svakako ima sredstva da spreči da ne dođe do značajnijeg i eksplozivnog rasta cena osnovnih namirnica - rekao je Stanić.

Proizvođači: To je logistički problem

- Na tržištu ima dovoljno šećera i reč je o logističkom problemu. Mi isporučujemo šećer po uredbi koju je donela vlada i ne vidim nikakav problem. Što se tiče proizvodnje i potrošnje, sve je u redu. Imamo šećera i više nego što možemo da potrošimo te bi Uredbu o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica možda trebalo prilagoditi, pa čak na neki način ograničiti kupovinu da bi se sprečile zloupotrebe - rekao je Slobodan Košutić direktor kompanije “Sunoko” za Politiku.