Dostupni linkovi

Navaljnom potvrđena kazna od devet godina zatvora


Ruski opozicionar Aleksej Navaljni tokom sudske rasprave u Moskvi 24. maja
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni tokom sudske rasprave u Moskvi 24. maja

Rusko pravosuđe potvrdilo je 24. maja u žalbenom postupku presudu od devet godina zatvora za opozicionog političara Alekseja Navaljnog, osuđenog za "prevaru" i "nepoštivanje suda".

"Presuda suda u Lefortovu od 22. marta ostaje nepromijenjena i odmah stupa na snagu", rekao je sudac općinskog suda u Moskvi.

Navaljni, gorljivi borac protiv korupcije, prvostepenom presudom 22. marta osuđen je na devet godina zatvora.

Na teret mu se prvenstveno stavlja da je pronevjerio više miliona rubalja uplaćenih njegovim udruženjima za borbu protiv korupcije.

Devetogodišnji zatvor obuhvaća kaznu izrečenu u martu 2021. za "prevaru", a radi se o slučaju iz 2014. u koji je umiješana francuska tvrtka Yves Rocher.

Taj 45-godišnjak naime trenutno služi zatvorsku kaznu od dvije i pol godine za kršenje uvjetne kazne vezano uz prijašnju optužnicu za prevaru, a koja mu je u martu ove godine produžena na devet godina jer je proglašen krivim za pronevjeru i nepoštivanje suda.

Advokati Navaljnog su najavili žalbu na presudu.

Navaljni se videokonferencijom obratio iz kažnjeničke kolonije Pokrov oko 100 kilometara od Moskve i kazao sucima da "prezire" njihov sud i sustav.

"Ovaj sudski proces nema smisla. Naravno da ne bih htio biti u ćeliji. Radije bi gledao odrastanje svoje djece, ali pozivam ljude da se ne boje, jer je strah zločin protiv naše budućnosti", rekao je Navaljni nakon presude.

Kritičar Kremlja iskoristio je svoju završnu izjavu na sudu kako bi osudio ruske vlasti zbog pokretanja invazije na Ukrajinu, nazivajući ruskog predsjednika Vladimira Putina "ludakom" koji je "pokrenuo rat izgrađen na lažima.

"Ovaj glupi rat je pokrenuo vaš Putin. Svi ćete doživjeti povijesni poraz. Jedan je ludak uvukao svoje kandže u Ukrajinu i ne znam što želi s tim", kazao je

Prije nego je uhapšen u januaru 2021. nakon povratka u zemlju iz Berlina, Navaljni se u Njemačkoj oporavljao od posljedica trovanja.

Kremlj je negirao bilo kakvu ulogu u trovanju, što je zajedno s njegovim hapšenjem izazvalo široku osudu i sankcije sa Zapada.

Međunarodne organizacije samtraju Navaljnog političkim zatvorenikom.

Evropska unija (EU), američki predsjednik Joe Biden i drugi međunarodni dužnosnici zatražili su od Rusije oslobađanje ovog 45-godišnjaka koji služi kaznu u zatvoru u gradu Pokrov, 200-tinjak kilometara istočno od Moskve.

Očekuje se da će zbog nove osude biti prebačen u zatvor sa strožim režimom.

XS
SM
MD
LG