Vesti

1

Porfirije: Sabor SPC jednoglasno odobrio da MPC bude autokefalna

Autor: SA

Izvor: Beta

Porfirije: Sabor SPC jednoglasno odobrio da MPC bude autokefalna

Izvor: Beta/Amir Hamzagić

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Pofirije saopštio je danas, na bogosluženju u Skoplju, da je Sabor SPC jednoglasno odobrio autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj Crkvi - Ohridskog arhiepiskopiji (MPC-OA).

"Donosim vam radosnu vest. Sabor SPC je jednoglasno, jednodušno izašao u susret molbi MPC - OA i blagosilja, odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost MPC-OA", rekao je patrijarh Porfirije u hramu Svetog Klimenta Ohridskog, pozdravljen dugim aplauzom.

Patrijarh Porftije je rekao da je Sabor SPC, u isto vreme, njemu i arhiepiskopu Stefanu stavio  u dužnost da zajedno i u saradnji Sinoda obe Crkve, "razrade tehničko-organizacione detalje", nakon čega će uslediti svečano proglašenje zvaničnim aktom.

Kako je objasnio, posle toga će biti obaveštene sve pravoslavne Crkve i pozvane da prihvate ovu autokefalnost, navodeći da je siguran da će to sve i učiniti "sa radošću".

"Jedno smo u Hristu, potrebni smo jedni drugima, ne možemo jedni bez drugih", poručio je okupljenima patrijarh Pofirije.

Patrijarh Porfirtije je rekao da su molitve i ljubav, koju je video ovde na bogosluženju, kao i na nadavnoj "liturgiji pomirenja", učinili da se prevaziđe iskušenje i Bog je napravio čudo.

Ahiepiskop Stefan je, u obraćanju, istakao da je radostan zbog "bratskog izmirenja" i naveo da će autokefalnost MPC - OA značiti njenu još veću bliskost sa drugim pravoslavnim Crkvama, takođe i da bude što i druge pravoslavne Crkve.

Prema njegovim rečima, ovaj događaj je radostan za sve hrišćane u Makedoniji, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Arhiepiskop Stefan je najavio da će Crkva čiji je poglavar, služiti liturgiju 12. juna zajedno sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom, na Fanaru, koji je nedavno prizano MPC - OA kao kanonsku, što znači da to mogu da urade.

Pre pola veka MPC se odvojila samovoljno iz SPC, u kojoj je bila autonomna, želeći potpunu samostalnost - autokefalnost, što ni jedna pravoslavna Crkva nije prihvatila.

Sabor SPC je sa zasedanja, protekle sedmice, saopštio da je vraćena u status autonomije i nagovestio da će joj odobriti potpunu samostalnost, što je danas saopšteno da je učinio.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Megido

Autokefalnost (grčki Αυτο–κεφαλυ) - označava izvorno samostalnost, nezavisnost. Od koga treba da budu samostalni oni koji se nazivaju hrišćanima? Od svoje braće, od Boga? Od države? Dakle u pitanju je čisto politički pijetet da se jedna crkva ne bi zamerila drugoj 'sestrinskoj' crkvi!