Zdravlje

Utorak, 24.05.2022.

10:12

"Sličan virusu velikih boginja, ali daje znatno blažu kliničku sliku" VIDEO

Majmunske boginje primećene su sada već širom sveta. Od Amerike i Australije pa do Italije i Austrije zdravstveni sistemi pažljivo motre ovu bolest. Najnovija vest jeste da je prvi slučaj zabeležen i u Sloveniji, prenose slovenački mediji. Kakvo je stanje trenutno u Srbji, da li ima pacijenata kod nas?

Izvor: B92

Foto: Shutterstock/shinoportogis

Kon o majmunskim boginjama: "Mislim da je dobro upozoriti stanovništvo na ovo" VIDEO

"Na teritoriji naše zemlje do sada nije zabeležen nijedan slučaj oboljevanja od majmunskih boginja. To je virusna zoonoza, bolest koja se sa životinja prenosi na ljude, koja je izazvana ortopoks virusom koji je jako sličan virusu velikih boginja, ali daje znatno blažu kliničku sliku i manju stopu smrtnosti u odnosu na velike boginje. Javlja se endemski u zemljama centralne i zapadne Afrike", rekla je Slavica Maris, načelnica jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

SZO o majmunskim boginjama: Nema potrebe

Dva stadijuma bolesti

"Obično u kliničkoj slici se javljaju povišena temperatura, intenzivna glavobolja, bolovi u mišićima, krstima, velika izražena opšta slabost i ono što je karakteristično jeste povećanje limfnih žlezda. U drugom stadijumu se javljaju ospe, jedan do tri dana nakon pojave prvih simptoma bolesti. Ospa može biti raznolika. Najčešće se nalaze na licu, genitalnim regijama i na ekstremitetima, može se javiti po celom telu. Možete uočiti od samo nekoliko promena do nekoliko hiljada promena", rekla je Maris za Tv Prvu.

Pogledajte više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: