Dostupni linkovi

Habeck očekuje sporazum o embargu na rusku naftu za nekoliko dana


Ministar ekonomije Njemačke Robert Habeck
Ministar ekonomije Njemačke Robert Habeck

Evropski sporazum o embargu na rusku naftu moguć je u roku od nekoliko dana, izjavio je ministar ekonomije Njemačke Robert Habeck, u vrijeme dok se Evropska unija (EU) bori da postigne konsenzus.

"Mislim da ćemo u sljedećih nekoliko dana postići iskorak. Ostalo je samo nekoliko država koje imaju problema, prije svega Mađarska", rekao je Habeck za radioteleviziju ZDF u ponedjeljak navečer.

Izbijanje rata u Ukrajini potaknulo je države EU da pokušaju brzo smanjiti svoju ovisnost o uvozu ruske energije, uključujući prirodni plin.

Brisel je prvotno predložio da većina država članica EU zaustavi uvoz ruske sirove nafte u sljedećih šest mjeseci i rafinira goriva do kraja godine.

No, Mađarska je do sada odbijala podržati plan koji je iznijela predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Premijer te zemlje Viktor Orban poručio je da bi on "potpuno uništio" sigurnost mađarske opskrbe energijom.

Brisel je Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj ponudio duži period početka za postupno ukidanje uvoza ruske nafte, ali to još nije uvjerilo Budimpeštu da odstupi.

Orban je ranije najavio da Mađarska neće blokirati sankcije Unije protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu sve dok ne predstavljaju rizik za energetsku sigurnost Mađarske.

Budimpešta kaže da od Unije želi stotine miliona eura kako bi ublažila cijenu odustajanja od ruske nafte. Kako bi embargo bio uveden Evropskoj uniji je potrebno da svih 27 zemalja članica pristane na sankcije.

Ovisnost o ruskoj nafti u Bugarskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj i Slovačkoj predstavlja najveću prepreku sporazumu o embargu koji je Evropska komisija, izvršna vlast EU, predložila početkom maja kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

XS
SM
MD
LG