VIDEO: Na dnu ogromne vrtače u Kini pronađena drevna šuma

Na dnu ogromne vrtače u Kini pronađena je drevna šuma, sa stablima visokim do 40 metara.
Naučnici smatraju da bi tamo mogle da se nalaze do sada nepoznate vrste životinja i biljaka.
Speleolozi u regiji Guangsi u južnoj Kini upozorili su naučnike da su pronašli vrtaču u kojoj se nalazi velika šuma. Radi se o najvećoj vrtači od njih 30 u okrugu Leye; duga je 306 metara, široka 150 i duboka 192 metra, piše "Gardijan". 
Geolog Zhang Yuanhai iz kineskog geološkog zavoda rekao je za državnu novinsku agenciju Sinhua da navedena lokacija ima tri pećine i na dnu dobro očuvanu drevnu šumu.
 
Naučnici su satima pešačili kako bi došli do podnožja i videli šta se u njoj nalazi. Chen Lixin, koji je predvodio ekspediciju, rekao je da se uz drveće tamo nalazilo i gusto šipražje koje mu je dopiralo do ramena.
 
"Ne bih se iznenadio kada bi u tim pećinama postojale vrste koje do sada nikada nisu otkrivene", rekao je Lixin.
 
Predeo pun vrtača obično nastaje kada podzemne vode otapaju stene. Ova vrtača je jedna od retkih primeraka dubokih, ali do kojih ipak dopire sunčeva svetlost, što znači da tamo može da raste vegetacija.
 
  • Jovo

    25.05.2022 08:28
    Perece
    Pa valjda su poneli bar perece nisu skupe neće valjda opet jesti neke gluposti
  • Ljubomir

    24.05.2022 17:57
    A staza ?
    Neistraženo, a idu stazom
  • Pera

    24.05.2022 10:35
    Samo razgledajte
    Samo nemojte ništa jesti, molim vas. Da ne dodje do Covid22.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.