Aleksandar Olenik: Okretanje Moskvi nezamislivo čak i za SNS ili SRS 1Aleksandar Olenik Foto: FoNet/TV FoNet

Budući posalnik Aleksandar Olenik pita zašto se predsednik sekularne države konsultuje sa poglavarom jedne crkve, makar ona bila i najveća.

“Time predsednik daje prostor Crkvi da se bavi politikom i ponaša kao politička stranka”, kaže Olenik, koji je na prethodnim izborima izabran za poslanika na listi Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani.

Na pitanje da li nedavni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa patrijarhom Porfirijem ukazuje da će SPC podržati uvođenje sankcija Rusiji, on kaže da je to “par ekselans političko pitanje” koje nema veze sa Crkvom.

On je gostujući u emisiji „Iza vesti“ na televiziji N1, ocenio da će zbog izdvajanja za SPC iz budžeta, Crkva promeniti mišljenje svaki put kad ga promeni predsednik.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, kaže da je okretanje Moskvi nezamislivo čak i za SNS ili SRS, jer je pala “nova gvozdena zavesa” na granicama Rusije i Belorusije.

Čak i da sad stane rat, narednih 20 godina politika je determinisana – ili ste na Zapadu ili ste “u gulagu kod ratnog zločinca” Vladimira Putina, kazao je Olenik.

“Ne vidim kako bi bilo moguće da ne uvedemo sankcije. Da budemo izolovani kao Kuba pored Amerike?” upitao je.

Na pitanje o tome što je predsednik Vučić prokomentarisao mogućnost podizanja optužnice u Hrvatskoj protiv njega zbog “podsticanja na agresiju”, da je ponosan što “nije nikog ubio”, Olenik kratko kaže: “To je klasičan radikalski odgovor, Šešeljeva škola”.

Olenik je kao zastupnik žrtava koji optužuju Srpsku pravoslavnu crkvu za pedofiliju istakao za Danas da Mitropolija crnogorsko-primorska pokušava da izvrši političko-medijski pritisak na crnogorsko tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari