Trkulja: Očekujemo proširenje liste lekova do kraja godine 1Foto: Pixabay/Matvevna

Dostupnost inovativnih lekova našim osiguranicima kroz listu lekova i dalje nije na nivou na kojem bi mogla i morala da bude. Usled dugog niza godina sredinom prethodne decenije tokom kojih ni jedan inovativni lek nije stavljen na listu lekova mi danas i dalje dosta zaostajemo za zemljama našeg neposrednog regiona kao što su recimo Bugarska, Rumunija ili Hrvatska, kaže Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova „Inovia“ navodeći da će prvi inovativni medikamenti biti dostupni građanima u junu.

Međutim, od onoga gde smo trenutno po tom pitanju, mnogo je važnije kakva je perspektiva i ako posmatramo trendove u prethodnih nekoliko godina, puno je razloga za optimizam. Pre svega, zato što je u našoj zemlji danas prepoznat značaj inovativnih terapija i što je država na čelu sa Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja pokrenula proces ozbiljnog investiranja u inovativne lekove, kaže Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova „Inovia“.

Prema njegovim rečima, pre tri godine napravljena je prva petogodišnja projekcija ulaganja u inovativne terapije, sa ciljem da se što je moguće pre približimo onim zemljama sa kojima se možemo porediti, kao što su spomenute Bugarska, Rumunija ili Hrvatska.

Zahvaljujući tom planu, koji je do sada u potpunosti realizovan, značajna sredstva su već uložena u ulazak ovih medikamenata na listu lekova – upravo je u toku završetak procedure javnih nabavki za 26 novih terapija koje bi od narednog meseca trebalo da postanu dostupne našim osiguranicima – ali još važnije, sa takvom politikom će se nastaviti i u narednom periodu.

Republički fond za zdravstveno osiguranje usvojio je novu listu lekova na koju je stavljeno 26 inovativnih medikamenata. Kako je rekla direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić to su najsavremeniji lekovi za lečenje malignih bolesti, dijabetesa, hepatitisa C, multiple skleroze.

„Nova lista lekova je do sada najveće finansijsko ulaganje od kada su uvedeni inovativni lekovi – 53 miliona evra“.

Na toj listi se nalazi najsavremenija terapija kako za maligne, tako i za nemaligne bolesti.

„Od malignih bolesti savremena terapija je stavljena za karcinom bubrega, debelog creva, dojke, jajnika, štitaste žlezde, kao i za hroničnu limfocitnu leukemiju“, rekla je nedavno Radojević Škodrić.

„Pre isteka ove kalendarske godine zato očekujemo još jedno značajno proširenje liste lekova inovativnim terapijama, što su u svojim javnim nastupima više puta potvrdili i zvaničnici Fonda. Od izuzetnog je značaja da taj proces redovnog zanavljanja liste lekova inovativnim terapijama postane automatizovan, kako nikad više ne bi došli u situaciju u kojoj smo bili do pre pet godina. Smatramo da je najbolji način da se to postigne formiranje izdvojene budžetske linije namenjene finansiranju ulaska inovativnih lekova na listu lekova, kao što je to već slučaj u nizu evropskih zemalja“, objašnjava Trkulja.

Prema njegovim rečima, plansko, održivo finansiranje ovih ključnih lekova predstavlja najbolje rešenje za sve – država može dugoročno da planira sredstva neophodna za ulaganje, kompanije dobijaju višegodišnju predvidljivost poslovanja a osiguranicima je zagarantovano da svi oni najbolji inovativni lekovi koji se pojave u svetu imaju prolaznost i na našu listu lekova.

„Uprkos medicinskom napretku koji je postignut poslednjih decenija, još uvek nije moguće izlečiti mnoge bolesti i upravo zbog toga inovativne farmaceutske kompanije nastavljaju da svake godine ulažu značajna sredstva u razvoj inovativnih lekova koji donose prednost u odnosu na danas poznate terapije. Zahvaljujući svom sastavu, mehanizmu dejstva i formulaciji, inovativni lekovi postižu sjajne rezultate u različitim terapijskim oblastima – poboljšavaju kvalitet života pacijenata, povećavaju šanse za preživljavanje i izlečenje, značajno smanjuju stope mortaliteta, omogućavaju lečenje van bolnice. Na taj način, inovativni lekovi ne samo da doprinose uspehu lečenja i većem kvalitetu života pacijenata, već su i od velike koristi za privredu, kroz uštede koje donosi efikasnije lečenje“, navodi Trkulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari