Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
OČUVANJE AUTENTIČNOG ŽIVOPISA USPENSKE CRKVE Ovako će izgledati najstariji verski objekat u Novom Sadu nakon uređenja

OČUVANJE AUTENTIČNOG ŽIVOPISA USPENSKE CRKVE Ovako će izgledati najstariji verski objekat u Novom Sadu nakon uređenja

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije izvodi radove na izgradnji palionice sveća i uređenju porte najstarijeg verskog objekta u Novom Sadu, Hrama Uspenja Presvete Bogorodice, poznatijeg kao Uspenska crkva.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Uspenska crkva Foto: Gradske info / Ustupljene fotografije
Uspenska crkva

Značaj ovih radova ogleda se, ne samo u estetskom oplemenjivanju prostora oko objekta, nego i u tome što će paljenje sveća biti izmešteno iz samog hrama, čime će se doprineti očuvanju autentičnog životopisa, odnosno ikona, duboreza i fresaka ove svetinje.

Uspenska crkva
Foto: Gradske info - UGZINS / Ustupljene fotografije
Uspenska crkva

Objekat palionice sveća pozicioniran je sa desne strane u odnosu na glavni ulaz u crkvu, neposredno uz postojeći potporni zid, a prema kolskoj rampi montiranoj za potrebe Srpskog narodnog pozorišta.

Ulazu u palionicu pristupaće se sa budućeg malog popločanog platoa, južno od hrama

Objekat palionice projektovan je kao višenamenska građevina, u kojoj su, pored prostora za paljenje sveća, predviđeni i prostori za prodavnicu sveća, magacin i toalet za osoblje. Hidrotehnički radovi obuhvataju priključenje objekta palionice na uličnu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, dok će nivelacijom terena i usmeravanjem ka novoizgrađenim slivnicima biti postignuto efikasno odvođenje atmosferskih voda. Pored primarnih radova na izgradnji objekta palionice, izvode se i radovi koji se tiču uređenja porte.

Uspenska crkva
Foto: Gradske info - UGZINS / Ustupljene fotografije
Uspenska crkva

S obzirom na to da su postojeće betonske pešačke staze u većoj meri devastirane i nebezbedne za korišćenje, grade se nove staze od granitnih ploča, naglašene oivičenjem.

U dvorištu će se naći i česma koja će koristiti za okrepljenje svih posetilaca.

Nekoliko nadgrobnih ploča položiće se u zemlju, sa severne strane crkve, dok je ostatak nadgrobnih ploča od 1934. godine ugrađen u fasadu crkve. Posebna pažnja biće usmerena na zelene površine oko objekta, pa će priključenjem na vodovodnu mrežu biti omogućeno njihovo redovno zalivanje i održavanje. Sam prostor porte upotpuniće i novi urbani mobilijar u vidu 7 klupa i 8 korpi za otpatke, dok će deset stubova javnog osvetljenja, osveženi restauracijom i konzervacijom, svojom svetlošću doprineti posebnom doživljaju ove svetinje u večernjim časovima.

Uspenska crkva
Foto: Gradske info - UGZINS / Ustupljene fotografije
Uspenska crkva

Za sve izvedene radove, koji su u skladu sa značajem ovog kulturnog dobra i njegovim vrednostima, izdvojena je suma od 27,8 miliona dinara.

Estetika uređenja porte usaglašena je sa estetikom rekonstruisanog centra Novog Sada, pa će Hram Uspenja Presvete Bogorodice, pozicioniran duž jedne od glavnih turističkih ruta u gradskom jezgru, neizostavno pobuđivati pažnju posetilaca, kao i sama porta – mesto za pronalaženje spokoja i duševnog mira.

Novosadski hramovi deo su portreta Grada koji se dugo pamti, a za mnoge razlog da se u njega ponovo dođe, prenosi portal Gradske info.