Norovirus – pogađa sve ljude, lako se prenosi, a zarazni ste i nakon ozdravljenja

Zbog tegoba izazvanih norovirusom, osnovci i nastavnici prekinuli su rekreativnu nastavu i vratili se u Beograd. Ovaj virus jednako pogađa i decu i odrasle, a vrlo lako se prenosi.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2022.

15:02

Norovirus – pogađa sve ljude, lako se prenosi, a zarazni ste i nakon ozdravljenja
Foto:Shutterstock/Vadi Fuoco

Norovirus je virus koji izaziva takozvani stomačni grip, veoma je zarazan i lako se prenosi. Bolest se može javiti više puta u toku života, a dobija se preko kontaminirane hrane ili pića, dodirivanjem predmeta i površina koji su kontaminirani norovirusom, kontaktom sa osobom koja je zaražena, kao i udisanjem čestica virusa iz sadržaja koji je obolela osoba povratila.

Simptomi

Znaci zaraze norovirusom javljaju se od 24 sata do 48 sati posle kontakta sa patogenom, a u nekim slučajevima taj vremenski okvir je skraćen na 12 sati. Simptomi koji mogu da ukažu na infekciju norovirusom su povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, groznica, glavobolja, kao i bolovi u celom telu.

Ukoliko su povraćanje i dijareja izraženiji, to može da dovede do dehidratacije, što dodatno izaziva suvoću usta i osećaj vrtoglavice, a kod sasvim male dece još i razdražljivost, pospanost i plač bez suza.

Trajanje bolesti i lečenje

Infekcija norovirusom u proseku traje od 24 do 72 sata, a lečenje podrazumeva unos veće količine tečnosti i odmaranje. Farmaceutski lek ne postoji. Velika je greška davati pacijentima antibiotike, jer oni neće pomoći u saniranju ovog stanja.

Osobama koje nisu u stanju da unesu veću količinu tečnosti tokom trajanja infekcije neophodan je bolnički tretman.

Koliko dugo je pacijent zarazan po okolinu?

Osobe koje se zaraze norovirusom infektivne su od trenutka dobijanja prvih simptoma do najmanje tri dana posle ozdravljenja. Zato se preporučuje da osobe koje su bile inficirane norovirusom tri dana ne pripremaju hranu za sebe i svoje ukućane.

U nekim slučajevima moguće je da pacijent inficiran norovirusom bude zarazan i 14 dana posle ozdravljenja.

Mere prevencije

Pažljivo pranje voća i povrća, čišćenje prostora u kom se boravi, kao i redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom mogu da preveniraju infekciju norovirusom. Ukoliko delite životni prostor sa osobom koja je inficirana, odmah uklonite i operite vrućom vodom odeću koju pacijent koristi, redovno provetravajte prostorije i dezinfikujte površine i predmete preparatom na bazi hlora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: