Kladovo: Čitanje je putovanje u znanje - 75 godina od formiranja Narodne knjižnice i čitaonice u Kladovu 1Foto: Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo

Ministarstvo prosvete Narodne Republike Srbije 23. maja 1947. godine overilo je Pravila o radu Narodne knjižnice i Čitaonice u Kladovu u tadašnjem Srezu Ključkom. Ova Pravila prvi su prvi zvanični pisani i formalni trag o formiranju biblioteke u Kladovu nakon Drugog svetskog rata i današnja Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo od 2022. godine ovaj dan obeležava kao Dan biblioteke u Kladovu.

Svoj praznik kladovski bibliotekari obeležavaju, a kako drugačije nego radno. Prema rečima direktorke Biblioteke “Centra za kulturu” Kladovo od 23. maja do kraja novembra 2022. godine, svi programi ove ustanove kulture biće posvećeni ovogodišnjem jubileju – 75 godina od formiranja Narodne knjižnice i Čitaonice u Kladovu.

Spremaju kladovski bibliotekari prvu radionicu izrade stripova – Stripoteku koja će biti održana u utorak, 24. maja na dečjem odeljenju.

-Namenjena je deci, ljubiteljima stripova i superheroja s ciljem razvijanja vizuelne umetnosti, samopouzdanja kao i veštine crtanja i kreativnog pisanja. Tokom radionice učesnici će se upoznati osnovnom tehnikom crtanja stripova, a tok radionice podrazumeva kreiranje svojih likova, planiranje priče i ilustacija – kažu nam bibliotekari sa dečjeg odeljenja.

-Velika nam je čast i zadovoljstvo da predstavimo svog kolegu bibliotekara, Miloja Radovića, dečijeg pisca iz Kraljeva, najboljoj književnoj publici, najmlađim korisnicima biblioteke u Kladovu. Radović će se 25. maja družiti sa učenicima nižih razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Kladovu. Putem predavanja i kreativne radionice, pune iznenađenja, Radović će podeliti bogato iskustvo u decenijskom radu sa mališanima koji vole da čitaju – priča Žaklina Nikolić.

U proteklim decenijama kladovska Biblioteka prešla je put od varoške čitaonice do savremene biblioteke koja čitaocima omogućava pristup znanju i podacima, kako u starom, papirnom formatu tako i elektronskim i digitalnim izvorima sa širokim spektrom drugih kulturnih programskih aktivnosti.

Za oko 1.500 članova u knjižnom fondu je na raspolaganju oko 60 hiljada knjiga, a pokretnom bibliotekom – bibliobusom, pisana reč stiže i do čitalaca u 12 naselja kladovske opštine.

– Osnovni cilj biblioteke je razvoj čitalaštva i nabavka naslova iz najnovnije izdavačke produkcije. Biblioteka je od novembra 2006. godine član Virtuelne biblioteke Srbije sa automatizovnom bazom podataka u okviru bibliotečko – informacionog sistema COBISS. Od 2010. godine radi se i segment Pozajmice u COBISS sistemu. Od programskih sadržaja redovno se organizuju kreativne radionice, prvenstveno za najmlađe, promocije književnih dela i promocije iz sopstvene izdavačke produkcije – rekla nam je direktorka Biblioteke.

Dan kladovske biblioteke je 23. maj kao datum kada je Ministarstvo prosvete Narodne Republike Srbije overilo je Pravila o radu Narodne knjižnice i Čitaonice u Kladovu u tadašnjem Srezu Ključkom.
Za sada, to je prvi zvanični pisani i formalni trag o formiranju biblioteke u Kladovu, nakon Drugog svetskog rata i stoga, a prvi tragovi razvoja čitalaštva datiraju od 1. novembra 1873. godine, kada je u kući kladovske porodice Burtanović otvorena Čitaonica, koja je zbog otkazivanja članstva i neposećenosti, nažalost već 1875. godine zatvorena.

Sa namerom da se afirmiše značaj kulture čitanja na ovim prostorima, Biblioteka u Kladovu će brinuti o obeležavanju i ovog značajnog datuma, kažu nam u ovoj ustanovi kulture.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari