Dostupni linkovi

Nastavlja se istraga o masovnoj tučnjavi pripadnika 'Torcide' s policijom


Policija i navijači ispred stadiona Maksimir u Zagrebu, fotoarhiv
Policija i navijači ispred stadiona Maksimir u Zagrebu, fotoarhiv

Do kraja dana završit će se sudsko ispitivanje 43 pripadnika Hajdukove navijačke skupine "Torcida" i znat će se je li sud prihvatio zahtjev Državnog odvjetništva da im se svima odredi 30 dana istražnog zatvora.

Također, nastavlja se istraga o masovnoj tučnjavi pripadnika "Torcide" s policijom u subotu 21. svibnja navečer nedaleko Zagreba, kada ih je policija pod pratnjom vraćala u Split.

"Strukture koje organiziraju i osiguravaju takve događaje nisu znale upravljati situacijom", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) sociolog i politički analitičar Ivan Rimac povodom masovne tučnjave između "torcidaša" i policije u subotu 21. svibnja navečer.

Uprava Dinama nije 1.600 "torcidaša" pustila na utakmicu Dinamo – Hajduk, objašnjavajući to time da se ne pridržavaju Dinamovih uputa o navijačkim rekvizitima - transparentima, bubnjevima i slično. Oni su nekoliko sati proveli pod policijskom stražom na parkiralištu pored stadiona, a potom je nakon utakmice njih 1.600 pod policijskom upućeno natrag prema Splitu. Bez hrane, vode i mogućnosti odlaska na WC, kažu "torcidaši", koji su onda kod odmorišta Desinec blokirali auto-cestu Zagreb – Split i jurnuli na policiju. Četiri su navijača povrijeđena u policijskoj "pucnjavi upozorenja", povrijeđeno je još tridesetak policajaca i navijača, 43 navijača su privedena.

"Nije logično da velikoj skupini navijača koja je iz cijele Dalmacije došla na utakmicu uskratite ulazak na stadion zbog nekog banalnog transparenta koji sigurno nije nikakva sigurnosna prijetnja", pobraja Rimac, koji je osudio nasilje.

"Drugo, nije za očekivati da će jedan tako veliki broj navijača ostati indiferentan prema takvoj odluci i prema takvom ponašanju. A logika da se njih makne iz Zagreba koji je ultrakontroliran i da oni uđu u obračun s policijom negdje gdje je manja kontrola i manja mogućnost da oni budu na neki način prevladani – to je nešto što navijačke skupine tako i tako rade između sebe", kaže naš sugovornik.

U Dinamu su kazali kako su željeli prekinuti divljanje Hajdukove navijačke skupine "Torcida".

"Mi smo četiri dana prije utakmice posredstvom Hajduka dostavili upute kako navijači Hajduka trebaju unijeti transparente i svoje navijačke rekvizite na tribinu Jug stadiona Maksimir", kazao je novinarima član uprave Dinama Krešimir Antolić.

Iz Hajduka su poručili da je postupanje Dinama u subotu prema njihovim navijačima "kulminacija svih diskriminirajućih odluka koje već godinama idu na štetu njihovih navijača na gostujućim utakmicama".

Do kraja sezone još dva sportska događaja visokog rizika

Inače, Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima u članku 8 navodi da – ako u osiguranju sportskog događaja sudjeluje i policija – najviše rangirani policajac mora biti zapovjednik kompletnog osiguranja – i policijskog i onog kojeg daje klub koji je domaćin, a ne netko iz kluba koji je domaćin.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je kako je policija postupala kako treba, ali da je problem u nedostatku komunikacije među klubovima.

"Policija je obavila sve ono što je bilo planirano u postupanju, ali bila je izložena jednom huliganskom napadu na koji su policajci odgovorili poštujući pravila struke u skladu sa zakonom. Moja poruka je da policija ne može nadomjestiti lošu komunikaciju koja postoji između klubova. Oni su organizatori, moraju dogovarati, moraju povratiti povjerenje jednih u druge. Oni dijelovi tih sustava koji su posvećeni organizacijskom aspektu moraju bolje surađivati", poručio je ministar i najavio da će Ministarstvo samo organizirati takve sastanke.

Do kraja sezone još su dva sportska događaja visokog rizika, i to oba nogometna i oba u u Splitu – finale Kupa Hrvatske i utakmica nogometne reprezentacije Hrvatske.

Prioćenjima su se očitovali i Hajduk, Torcida i Dinamo.

Hajduk: Osuđujemo svako nasilje

"Hajduk osuđuje svako nasilje. Nakon nemilih događanja 21. svibnja i scena u kojima je u sukobu navijača i policije stradalo više osoba, pozivamo sve dionike hrvatskog nogometa na razum, dostojanstvo i mir.
Žao nam je što smo jučer ostali uskraćeni za energiju i potporu koju nam naši navijači pružaju tijekom cijele sezone, ali razumijemo da je to kulminacija svih diskriminirajućih odluka koje već godinama idu na štetu naših navijača na gostujućim utakmicama", navodi se u njihovom priopćenju.

Torcida: Tražimo od države da istraže nezakonite postupke Dinama i policije

Klub navijača Hajduka 'Torcida Split' od institucija hrvatske države zahtijeva da pomno istraže i sankcioniraju cijeli niz nezakonitih, nehumanih i netaktičnih postupaka vodstva kluba Dinamo i pripadnika hrvatske policije, koji su doveli do incidenta u kojemu je – po prvi put u povijesti – više građana ozlijeđeno hicima iz vatrenog oružja.

"Upozoravamo da se u ovom slučaju radi o eskalaciji višegodišnjeg nasilja i torture kojima su navijači izloženi dugi niz godina, vrlo često u zahvaljujući sprezi korumpiranih pripadnika ili suradnika osuđene zločinačke organizacije u nogometu i njima bliskih kadrova iz policijskih struktura, kao i osoba iz ovog sustava koje im barem nesvjesno asistiraju", navodi se u priopćenju Hajdukovih navijača objavljenom na društvenim mrežama.

Oglasio se i Dinamo, priopćenjem napisanim u stilu javnih istupa njegovog dugogodišnjeg šefa Zdravka Mamića, koji je sada u BiH u bijegu pred hrvatskim pravosuđem: "Došlo je vrijeme reći DOSTA – dosta nasilju koje provodi Torcida u svojem djelovanju. Ako to radite po cijeloj Hrvatskoj, to je stvar Koprivnice, Osijeka, Rijeke ili Šibenika, ali u Zagrebu i na stadionu Maksimir nećete. Ponašajte se prema pravilima ili utakmicu gledajte s Borongaja. Nama je svejedno", navodi se u Dinamovom priopćenju.

XS
SM
MD
LG