Dostupni linkovi

Davos: Zelenski pozvao na potpuni prekid trgovine s Rusijom


Ukrajinski predsjednik dok drži video obraćanje delegatima Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, Švicarska, 23. maja 2022.
Ukrajinski predsjednik dok drži video obraćanje delegatima Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, Švicarska, 23. maja 2022.

"Vojske pobjeđuju u bitkama, ali ekonomija pobjeđuje u ratovima," poručio je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, tokom video obraćanja na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"Sada nije vrijeme za analizu troškova i koristi. Moramo potpuno odsjeći Rusiju od globalne ekonomije."

Pozvao je na "maksimalne" sankcije Rusiji. Rekao je da sankcije moraju ići dalje kako bi zaustavile agresiju Rusije, uključujući embargo na naftu, blokiranje svih njenih banaka i potpuni prekid trgovine s Rusijom.

"Samo će to spriječiti Rusiju i bilo koju drugu državu od pokretanja ničim izazvanog rata protiv susjeda", dodao je on.

Zalagao se za potpuno povlačenje stranih kompanija kako bi spriječio podršku ratu.

Govoreći ranije na Davosu, na panelu o ekonomskom ratu, zamjenica ukrajinskog premijera Julija Sviridenko pozvala je zemlje da nastave sa uvođenjem sankcija Rusiji.

Zelenski kaže da svijetom ne može vladati "gruba sila".

Istakao je da je njegova zemlja usporila napredovanje Rusije i da je hrabrost njegovog naroda izazvala neviđeno jedinstvo demokratskog svijeta.

Zelenski, koji je nakon govora dobio ovacije, ponovio je da Rusija blokira ključne zalihe hrane, poput pšenice i suncokretovog ulja da napuste svoje luke, a neke zalihe i kradu.

Ukrajina je, uz Rusiju, veliki izvoznik pšenice, ječma i suncokretovog ulja, a prekid tih isporuka prijeti nesigurnosti hrane u zemljama u Africi, Bliskom istoku i dijelovima Azije koji se oslanjaju na te pristupačne zalihe.

David Beasley, šef Svjetskog programa za hranu UN-a pozvao je da se ukrajinske luke ponovo otvore, rekavši da farmeri u regiji "uzgajaju dovoljno hrane da prehrane 400 miliona ljudi".

Ako takve zalihe ostanu van tržišta, svijet bi se mogao suočiti s problemom dostupnosti hrane u narednih 10 do 12 mjeseci, a "to će biti pakao na zemlji", rekao je Beasley.

Upozorio je da trenutno "49 miliona (ljudi) kuca na vrata gladi u 43 zemlje", uključujući Jemen, Liban, Mali, Burkinu Faso, Egipat, Kongo, Gvatemalu i Salvador.

Osim govora Zelenskog, u Davosu je i značajna delegacija ukrajinske vlade koja lično prisustvuje, a koja se zalaže za veću podršku Zapada u borbi zemlje protiv Rusije.

Ruski zvaničnici ove godine nisu pozvani u Davos, a „Rusku kuću“ su kritičari, uključujući ukrajinskog tajkuna Viktora Pinčuka i Ministarstvo vanjskih poslova Švicarske, transformisali u ono što nazivaju „Ruskom kućom ratnih zločina“.

Izvor: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG