Vesti

Portret umetnika: Čedomila Marinković23.05.2022. 11:25


Prateća izložba 54. Majskog salona ULUPUDS-a " Zamisli " Dobitnica Velike nagrade 53.Majskog salona ULUPUDS-a, Čedomila Marinković " Portret umetnika " 24.5.-1.6.2022.

 


dr Čedomila Marinković, istoričar umetnosti, medievista i judaista Diplomirala, magistrirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu sa tezom o predstavama arhitekture u Sarajevskoj Hagadi.
Autor je četiri naučne monografije (jedna u koautorstvu), dve naučnopopularne monografije i velikog broja naučnih tekstova.
Za knjigu „Jevreji u Beogradu 1521-1942“ dobila je nagradu Neven za najbolju dečiju knjigu iz oblasti primenjene nauke za 2021. godinu u izdanju Kreativnog centra. Dobitnik je Velike nagrade ULUPUDS-a na 53. majskoj izložbi 2021. godine za monografiju „Petar Omčikus Stvaralačka Spirala“ u izdanju Arte Medije.
 Dobitnik je I nagrade „Ženi Lebl“ za najbolji naučni rad sa jevrejskom tematikom za 2014. godinu, III nagrade na Konkursu Saveza jevrejskih opština za 2020. godinu kao i dve nagrade Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS) za 2017. godinu i 2020. godinu. Bila je predsednik žirija za dodelu nagrade „Pavle Vasić“ 2018-2020. godine.
Osim naučnim radom dr Marinković se bavi dizajniranjem predmeta judaike, nakitom kao i umetničkom fotografijom. Do sada je imala tri samostalne izložbe fotografija pod nazivom „Šator za duga rastajanja“ u Maloj Galeriji ULUPUDSA,  u Sinagogi u Novom Sadu i Hrvatsko-izraelskom društvu „Gavro Švarc“ u Zagrebu. Suosnivač je Rimon Centra za pručavanje i promociju jevrejskog nasleđa iz Beograda.
Trenutno boravi u Istanbulu gde radi na međunarodnom projektu izložbe o umetničkim odnosima Vizantije i skandinavskih zemalja. Govori pet jezika i služi se sa još dva.  


Duboko zagledana u kulturu i umetnost, Čedomila Marinković istražuje različite vidove stvaralačkog izraza u dugom vremenskom rasponu; Judaizam od njegovih početaka do danas, preko vizantijske i srednjovekovne umetnosti, do savremene umetnosti. Poznavalac jezika kultura koje kao istoričar umetnosti proučava, muzičar, sa stečenim praktičnim znanjem nekoliko tradicionalnih zanata i gastronomije, ona nije samo naučnik, harizmatični erudita i pripovedač, već i stvaralac.
U Maloj galeriji ULUPUDSa u Uzun Mirkovoj, biće predstavljen dokumentarni kratki film-portret umetnice i neki od njenih radova rađenih rukom, zanatskom tehnikom. Video zapis i reč umetnika su način da osetimo ličnost i magiju koja stoji iza pisane reči i živopisnih, rukom kreiranih formi.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.