Dostupni linkovi

Biden rekao da bi SAD vojno intervenisale u slučaju kineske invazije na Tajvan


Šef diplomatije Japana Jošimasa Hajaši i ambasador SAD u Japanu Ram Emanuel dočekuju predsednika SAD Džoa Bajdena u Tokiju, 22. maj 2022.
Šef diplomatije Japana Jošimasa Hajaši i ambasador SAD u Japanu Ram Emanuel dočekuju predsednika SAD Džoa Bajdena u Tokiju, 22. maj 2022.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden rekao je u Tokiju da je voljan da upotrebi silu u odbrani Tajvana.

Bajden je naveo da su SAD uz druge zemlje da bi osigurali da Kina ne može da upotrebi silu protiv tog ostrva.

"To je obaveza koju smo preuzeli", rekao je Bajden na pitanje novinara da li bi SAD vojno intervenisale protiv pokušaja Kine da silom zauzme tu teritoriju, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Peking je brzo odgovorio da su spremni braniti svoje nacionalne interese u vezi s Tajvanom.

"Niko ne bi trebao potceniti čvrstu odlučnost, nepokolebljivu volju i snažnu sposobnost kineskog naroda u odbrani nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", rekao je novinarima portparol Ministarstva spoljnih poslova Wang Wenbin.

Biden smatra da se Kina "opasno igra" svojim preletima u neposrednoj blizini Tajvana, prenosi agencija Rojters.

"Složili smo se sa politikom jedne Kine, to smo potpisali... ali ideja da (Tajvan) može biti uzet silom jednostavno nije prikladna", rekao je Bajden i dodao da bi to "poremetilo ceo region i bila bi još jedna akcija slična onome što se desilo u Ukrajini".

U svojim najsnažnijim komentarima do sada o ovom pitanju, Bajden je direktno povezao ishod zapadnih pokušaja da pomogne Ukrajini da odbije rusku invaziju sa poukama koje bi Peking mogao da nauči u vezi sa Tajvanom, podseća AFP.

„Važno je da Putin plati cenu za svoje varvarstvo u Ukrajini. Rusija mora da plati dugoročnu cenu. Ne radi se samo o Ukrajini“, rekao je Bajden dodajući da Kina prati da li će zapadni pritisak na Rusiju oslabiti.

Bajden je u ponedeljak, 23. maja, takođe prihvatio plan Japana za jačanje njihovih odbrambenih kapaciteta pošto su on i japanski premijera Fumio Kušida izrazili posvećenost bliskoj saradnji radi "suprostavljanja sve jačem uticaju Kine u Aziji".

Bajden se nalazi u prvoj posjeti Aziji od kako je stupio na dužnost američkog predsednika.

Prema politici "Jedne Kine" SAD priznaju Peking kao vladu Tajvana i nemaju diplomatske odnose. Međutim, održavaju nezvanične kontakte sa Tajvanom, uključujući i "de fakto" ambasadu u glavnom gradu Tajpeju.

SAD obezbeđuju i vojnu opremu za odbranu Tajvana.

XS
SM
MD
LG