Čia semenke – cele, samlevene, natopljene, kako ih je najbolje jesti

Čia semenke imaju blagi orašasti ukus i lako se mogu dodati cele u većinu jela kao ukras. Takođe se mogu natopiti, a od njih se može napraviti i čia puding, koji je toliko ukusan da je teško poverovati da je i zdrav.

Zdravlje

Izvor: RTS

Nedelja, 22.05.2022.

21:51

Čia semenke – cele, samlevene, natopljene, kako ih je najbolje jesti
Foto: Sergii Koval/Shutterstock

Malene, ali moćne čia semenke pune su antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina i drugih hranljivih materija.

Da biste iskoristili prednosti jedinstvenih zdravstvenih prednosti čia semenki, počnite polako sa jednom ili dve supene kašike dnevno i polako povećavajte unos da biste procenili svoju toleranciju.

Cele čia semenke

Možete ih jesti cele i suve. Za razliku od lanenog semena, ne morate da meljete čia seme da biste dodali hranljive materije u svoju ishranu. Možete ih jesti cele i dobiti mnogo energije i hranljivih materija.

Ako jedete čia semenke sirove, pazite da se ne zalepe za zube. Takođe je važno napomenuti da ako odlučite da jedete čia semenke cele, one mogu da apsorbuju vodu iz vašeg tela tokom varenja, pa obavezno pijte dosta vode tokom dana kako biste održali svoje telo hidriranim.

Takođe možete dodati cele čia semenke u jogurt, uz ovsene pahuljice, ubaciti ih u smutije i šejkove, kao i u granole, vafle i mafine, u domaći hleb.

Natopljene čia semenke

Ne samo da ih potapanje čini mnogo lakšim za varenje, već to takođe pomaže da se poveća količina hranljivih materija koje vaše telo može da apsorbuje.

Da biste iz svoje hrane izvukli najviše hranljivih sastojaka i maksimizirali potencijalne prednosti čia semenki, pokušajte da ih namočite pre nego što ih dodate u recept ili smuti. U svakom slučaju, one su i dalje odličan izvor hranjivih materija.

Da biste natopili čia semenke, jednostavno ih pomešajte sa vodom u odnosu 1:10 i ostavite da odstoje između 30 minuta i dva sata. Ta razmera je otprilike jedna i po kašika čia semenki u jednoj šolji vode. Natopljene čia semenke obično mogu trajati do pet dana u frižideru.

Pošto čia semenke mogu da upiju do 12 puta više vode, potapanje čia semenki u vodu je odličan način da sprečite dehidrataciju. Možete kombinovati čia semenke sa vodom da biste napravili prirodno energetsko piće.

Potapanjem čia semenki u vodu ili bilo koju vrstu mleka (kao što je kokosovo) stvara se konačni proizvod sličan gelu, odnosno pudingu koji je ukusan, i zdrav.

Kombinovanje čia semenki sa vodom i voćem je takođe efikasan i zdrav način za pravljenje domaćeg džema.

Čia semenke na primer, možete kombinovati sa bilo kojim mlekom koje želite, kao što je kozje mleko ili kokosovo mleko, da biste napravili ukusan puding od čia semena.

Postoji mnogo varijacija pudinga od čia semena uz različite vrste mleka i druge hranljive i ukusne sastojke, kao što su sveže voće i ekstrakt vanile.

Samlevene semenke

Još jedna opcija je da sameljete semenke u mlinu za kafu ili blenderu da biste razbili tvrde spoljašnje ljuske pre nego što ih pojedete. Ovo pomaže vašem telu da apsorbuje više hranljivih materija, uključujući proteine.

Kada se mlevene, čia semenke mogu se koristiti kao brašno u većini recepata bez glutena kao što su palačinke, mafini, hleb, pa čak i testenine. Nakon mlevenja semenki bogatih omega-3 masnim kiselinama, najbolje je da ih čuvate u zatvorenoj staklenoj posudi u frižideru ili zamrzivaču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: