Putovanje

Fenomen izvajan tajnovitom rukom prirode

Fenomen izvajan tajnovitom rukom prirode
Foto: Zlatan Čekić | Fenomen izvajan tajnovitom rukom prirode

TOMISLAVGRAD - Na istočnim padinama planine Čvrsnice nalaze se Hajdučka vrata, prirodni fenomen, te jedan od najprepoznatljivijih simbola i kultno mjesto bosanskohercegovačkog planinarstva u cjelini.

Radi se o geomorfološkom obliku koji je stvoren tajnovitom rukom prirode, a smješten je na planinskoj litici koja gospodari  veličanstvenim kanjonom Dive Grabovice, desne pritoke Neretve, čije izvore napajaju vode koje prikupljaju planinski visovi i doline Čvrsnice.

Mnogi ga nazivaju i Mijatovim prolazom, po čuvenom hercegovačkom hajduku Mijatu Tomiću, koji se sa svojom družinom opirao osmanskoj vlasti, te se krio u nepristupačnim njedrima Čvrsnice i okolnih planina.

Prema narodnim predanjima, on je bio kmet na imanju jednog bega, a nakon što je nepravedno optužen i osuđen na globu i batinanje, odlučio je da se odmetne u okolne planine. Potom je formirao svoju družinu koja je, prema toj predaji, brojala 33 hajduka, te godinama vojevao protiv otomanske vlasti.

Legenda kaže kako su hrabri momci upravo na ovome mjestu polagali hajdučku zakletvu, nakon čega je obavljana njihova inicijacija u hajdučke redove.

Danas mnogi upozoravaju na potrebu da se ovaj prirodni fenomen dodatno zaštiti, jer ga nagriza zub vremena, ali i ugrožavaju nesavjesni pojedinci koji se zbog fotografisanja ili iz drugih razloga penju na kameni prsten.

S ovoga lokaliteta pruža se nevjerovatan pogled na druge vrhove Čvrsnice, kao i na okolne planinske vijence Prenja, Veleža i Čabulje. Desetak minuta hoda od Hajdučkih vrata nalazi se ledničko jezero Crvenjak, koje je na najvišoj nadmorskoj visini u Bosni i Hercegovini od 1.970 m. Istraživanja su pokazala kako je bogato rijetkim vrstama flore i faune, kao što je triton, endemski vodozemac iz porodice daždevnjaka.

Inače, planina Čvrsnica je jedna od najljepših planina u našoj zemlji, smještena u sjevernom dijelu Hercegovine, a njeni surovi kameniti obronci ponosno se izdižu i stražare nad Drežnicom, Divom Grabovicom, Blidinjem i Dugim poljem. Da bi se planina podrobnije upoznala, potrebno je neko vrijeme, te više odlazaka u različita godišnja doba i u različitim uslovima.

Njene visoke litice obrasle su borovim i grabovim šumama, te gustom klekom i munikom, a njeni vrhovi, udoline i grebeni čine je destinacijom koju rado pohode i posjećuju brojni planinari i planinarske ekspedicije.

U Bosni i Hercegovini jedinstvena je i po tome što ima najveći broj planinskih vrhova preko 2.000 metara, a najviši od njih je Pločno, čija visina iznosi 2.228 metara, te je to ujedno i najviši vrh u Hercegovini. Osim njega, postoji još pet vrhova viših od 2.000 metara i to su Draga kosa (2.217 m), Jelinak (2.170 m), Kapci (2.156 m), Ploča (2.040 m) i Veliki Vilinac (2.113 m).

Čvrsnica i danas ima nedovoljno istraženih i zabačenih područja. Zbog njenih elegantnih stijena, ogromnih polja klekovine i munike, zadivljujućih pogleda na duboke doline, kao i zbog mogućnosti susreta s divokozama, Čvrsnicu smatraju planinom čudesne ljepote, što ona uistinu i jeste. Za sve one koji žele da u isto vrijeme osjete pravu divljinu, ali i iskonsku romantiku, ovo je pravo mjesto gdje će ih pronaći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije