Genetski modifikovane bakterije naučile da igraju iks-oks

Ljudi su prvi put u istoriji poznatu igru iks-oks zaigrali s bakterijama.
Ali to nisu bili obični mikroorganizmi, nego genetski modifikovana E. coli koja je naučena da reaguje kao jednostavna neuronska mreža, odnosno oblik veštačke inteligencije.
Ovaj novi pristup mogao bi imati razne vrste primena, od izgradnje živih materijala sposobnih za učenje do stvaranja "pametnih" mikrobioma, rekao je biolog Alfonso Džaramiljo sa univerziteta Vorvik.
Ova genetska modifikacija omogućuje bakterijama da se ponašaju na isti način kao elektronska komponenta koja se koristi za stvaranje računarskih čipova koji oponašaju sinapse u mozgu i zadržavaju neki oblik memorije, piše "New Scientist".
 
"Postale su stručnjaci za iks-oks"
 
"U početku se bakterije igrale nasumično, ali nakon osam igara postale su stručnjaci za iks-oks", rekao je Džaramiljo.
 
Naučnici su prvo stavili iks u centralni kvadrat. U druge kvadrate su stavili razne hemikalije ili antibiotike. Bakterije su na početku "igrale" nasumično, ali ako su odigrale pogrešan korak, dodat im je antibiotik. Zbog mogućnosti procesuiranja informacija i nekog oblika memorije, odnosno neuronske mreže, uspele su da uče na osnovu prošlog iskustva.
 
"Stvaranje živih ćelija koje mogu same da nauče algoritme, kao što je igranje društvenih igara, klasični izazov za veštačku inteligenciju, omogućiće hemijsko reprogramiranje složenih ekosistema i tkiva kako bi naučili da donose složene odluke", napisali su naučnici u istraživanju.
 
"Stvorili smo biblioteku opšte namene sojeva Escherichia coli koji kodiraju elementarne adaptivne genetske sisteme sposobne da prilagođavaju njihov relativni nivo ekspresije prema njihovom prethodnom ponašanju. Naši sojevi mogu da nauče da igraju društvenu igru kao što je iks-oks", dodali su.
 
Treba samo napomenuti da se ova jednostavna igra s bakterijama odvijala danima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.