22. maj  2022. 21.36  | Izvor: Tanjug

Predrag Marković: Srbija da iskoristi poziciju jedinog saveznika Rusije u Evropi

BEOGRAD -

Mi smo sada ostali jedini prijatelj Rusiji u Evropi ocenjuje istoričar Predrag Marković i dodaje da bi možda ta pozicija jedinog saveznika mogla da se iskoristi, kako kaže, u najmanju ruku za jeftinije energente, a možda i nešto više od toga.

Marković smatra da Srbija verovatno neće uvoditi sankcije Rusiji sve dok pritisak ne postane potpuno neizdrživ.

"Ne možemo tako lako da prihvatimo da uvodimo sankcije, mi koji smo velike žrtve sankcija. Sankcije su nepravedna i glupa mera i nikad nisu uspele. Sve sankcije su propale, od sankcija prema Kubi, preko sankcija prema Iraku...", rekao je Marković za Tanjug uz konstataciju da se Srbija nalazi u teškoj situaciji, ali da iz principijelnih razloga mora da se protivi sankcijama.

predrag, markovic

Marković smatra da se rat u Ukrajini neće širiti van njenih granica, a na pitanje kada se može očekivati kraj rata kaže da bi bilo "glupo" da Rusija sada stane jer "ništa nije uradila", već da mora da izdrži makar do zime kako bi energentima mogla da "kinji" Evropu.

Naveo je da je ovaj rat ukaljao ugled ruske vojske zbog zločina, ali da je veći problem to što se, kako kaže, ruska vojska pokazala kao nesposobna zbog čega sada moraju da nastave rat.

"Rusija sada ne sme da stane, dovedeni su u situaciju da se sada bore za opstanak Rusije kao velike sile. Neverovatno je kakav je to autogol, strašno mi je žao Rusije zbog toga jer je ona ipak neka vrsta našeg zaštitnika i naš jedini bezrezervni saveznik u Evropi", rekao je Marković.

Naveo je da je ovo težak trenutak i za Rusiju i za Ukrajinu i za Evropu, a da iz ovoga profitiraju jedino Ameriki i Kina.

"Na kraće staze najviše profitirala Amerika jer je opravdala svoje mešanje u evropske poslove, a na duže staze Kina. Rusija je sada na kolenima i Kina će verovatno pomoći Rusiji, ali ne znamo kakva će biti cena toga", rekao je Marković.

Naveo je da je NATO mnogo dobio ovim ratom jer je bio u "kliničkoj smrti", a sada mu je predsednik Rusije Vladimir Putin, kako kaže, učinio veliku uslugu da može da opravda svoje postojanje.

Marković smatra da je Rusija napravila nekoliko velikih previda, navodeći da dobar deo Rusa, uključujući i Putina, ne veruje da je Ukrajina prava država.

"Za njih je Ukrajina deo Rusije ili deo saveza sa Rusijom, da treba samo zbaciti izdajnike i Ukrajinci će da se vrate u zagrljaj Rusije, što se pokazalo kao netačno. Rusi su potcenili Ukrajinu kao državu, to jeste jedna strašno siromašna i korumpirana država, ali je ljudima očigledno stalo do države", rekao je Marković.

Dodao je da su Rusi verovali da je ukrajinska država "stvar samo klike u Kijevu i da će, kada obore tu nacističku kliku, Ukrajina da se vrati na pravi put".

"Očigledno nije. Očigledno je stvoren nekakav ukrajinski identitet i ljudi brane svoju zemlju. Ukrajinski otpor je sve iznenadio", rekao je Marković i ponovio da je najveći problem to što je ruska vojska ispala slaba.

Srodne vesti