U Nemačkoj naređeno da se mačke ne puštaju napolje do kraja avgusta, kako bi se zaštitila retka ptica 1Foto: Pixabay/Jonathansautter

Vlasti u Voldorfu, gradu u jugozapadnoj Nemačkoj, naredile su ljubiteljima mačaka da svoje kućne ljubimce zadrže u zatvorenom prostoru do kraja avgusta, kako bi zaštitile retku pticu tokom sezone parenja.

U Evropi se poslednjih decenija drastično smanjila populacija ćubaste ševe, pa su gradske vlasti u Valdorfu odlučile da se pozabave ovim problemom. Uredba je osmišljena kako bi pomogla očuvanju i spasavanju ševa, koja svoje gnezdo pravi na zemlji, pa je lak plen za mačke.

Populacija ovih ptica u zapadnoj Evropi naglo je opala tokom poslednjih decenija, navode iz Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN).

Vlasnici mačaka koji prekrše ovu zabranu biće kažnjeni sa 5.000 evra. Ako se desi da vlasnička mačka ubije retku pticu ševu, vlasnik će biti kažnjen sa 50.000 evra, prenosi RTS.

Najveća nemačka organizacija za zaštitu životinja „Deutscher Tierschutzbund” upozorila je na to da sprečavanje mačaka da izađu napolje izaziva stres. Odluku lokalnih vlasti ocenili su kao kontroverznu.

Neke druge organizacije pozdravile su odluku o zaštiti ove vrste ptice, ali su poručile da to ne bi trebalo da bude na štetu drugih životinja. Ističu da je čovek isključivo kriv što je ova ptica ugrožena. Prema nekim studijama, domaće mačke ubijaju mali broj ptica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari