Dostupni linkovi

Ambasador SAD kaže da za Srbiju postoji samo put ka EU


Kristofer Hill
Kristofer Hill

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) izjavio je da u životu moraju biti pravljeni izbori i da je ovo takav trenutak, a da za Srbiju postoji samo jedan put i to je Zapad i Evropska unija (EU).

Reagovao je ministar unutrašnjih poslova Srbije koji je rekao da Srbija ne treba da se opredeljuje ni za koga, osim za sebe.

"Za razliku od prošlosti kad se u Srbiji mislilo da postoji treći put, da Srbija nije ni Istok ni Zapad, da je nekako posebna, da ide svojim putem, sad većina Srba misli da postoji pravi put i pogrešan put i želi da izabere pravi put", rekao je Kristofer Hil za beogradski list "Politika".

Kako je poručio, Srbija mora da odluči da li hoće da imate samodovoljnu vojsku i da kupuje oružje iz različitih zemalja, ili da se pridruži kolektivnoj odbrani".

"To treba Srbi da odluče, a ja mislim da i jesu odlučili da im je budućnost na Zapadu, a ne na nekom nedefinisanom Istoku. Sve ovo govorim i na osnovu onog što čujem svakog dana od ljudi, ali i na osnovu izjava predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića", rekao je Hil.

Hil je rekao da su Ukrajina i Kosovo "veoma različite situacije", i pozvao da se ne dovodi u vezu ono što se 1999. dogodilo na Kosovu, s onim što se danas dešava u Ukrajini.

"Kad je reč o Kosovu i Srbiji, to su susedske zemlje. Srbi žive na Kosovu i ima mnogo toga na Kosovu što je važno Srbiji. Dobri susedi to moraju da reše. Pravi način je dijalog koji se odvija posredstvom EU i pregovori u Briselu", rekao je Hil.

On je naveo da veruje da svi elementi moraju biti na pregovaračkom stolu, i da se ne može govoriti "o ovome hoću da pričam, ali neću o ovome", ali da još ne vidi predanost dve strane tome.

"Ako pričamo o evroatlantskim integracijama, i one su element na tom pregovaračkom stolu. Kad pregovarate, jedna strana želi jednu stvar, druga strana želi drugu stvar, ali jednostavno onda morate da razgovarate o tome. Obeshrabren sam kad vidim da jedna strana želi jednu stvar, a ne želi da se na pregovarčkom stolu nađe ono što želi druga strana", rekao je Hil.

Vulin: Ne tražiti od Srbije da se na silu opredeli

Na izjavu američkog ambasadora istog dana je reagovao ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, koji je poručio Kristoferu Hilu da će "Srbija ići svojim putem, a ambasador (Hil) neka upravlja onima koji mu to dopuštaju".

"Srbija je slobodna i uspešna zemlja i ne treba da se opredeljuje ni za koga osim za sebe", rekao je Vulin u pisanoj izjavi.

On je dodao da SAD ne bi trebalo da traže "na silu da se Srbi opredele", jer mogu biti "povređeni našim izborom".

Srbija je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) osudila rusku invaziju na Ukrajinu, ali do sada nije uvela sankcije Kremlju. Evropska unija (EU), čija članica Srbija želi da postane, je uvela više paketa sankcija Rusiji otkako je ta zemlja 24. februara pokrenula vojnu invaziju na susednu Ukrajinu.

Evropski zvaničnici su od zvaničnog Beograda više puta zatražili da usklade spoljnu politiku sa EU. Poslednji put je to indirektno kazao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) koji se 19. maja sastao sa predsednikom Srbije Aleksadrom Vučićem u Beogradu.

Mišel je tom prilikom rekao da je ruski rat protiv Ukrajine uzdrmao evropski kontinent, okončao mir u Evropi, te napomenuo da je "došlo vreme da moramo da radimo zajedno i da štitimo jedni druge".

XS
SM
MD
LG