22. maj  2022. 11.32  →  13.05 | Izvor: Tanjug

Vulin: Dojave o bombama su kao korona, s time se mora živeti

BEOGRAD -

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da se dojave o bombama koje su pristizale prethodnih dana u Beogradu i drugim gradovima nikako ne mogu sprečiti i uporedio je tu situaciju sa koronom, rekavši da se sa time mora živeti.

"Ovo je oblik psihološkog rata, moderni terorizam, zastrašujuće je. Nemoguće je zaustaviti te dojave, a na nama je samo da povećamo preventivu", rekao je Vulin za TV Prva.

aleksandar, vulin
On je rekao da je tokom trajanja košarkaškog Fajnal fora u Beogradu bilo dojava o bombama.

"Da smo poslušali dojave o bombama na Fajnal foru, ne bi ni bio održan. Rukovodstvo F4 je poslušalo naš savet, mi smo radili preventivno, obezbedili dvoranu i to je bilo dovoljno. Nije moguće pregledati stotine, hiljade dojava o bombi u jednom danu. Jedini način da ovo prestane, da ukinemo internet, mobilne, telegrame, pisma... To je možda moguće samo u Severnoj Koreji", kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, bio je i slučaj da je u jednoj bolnici stigla dojava o bombi, ali da niko nije dva dana otvarao mejl, pa su zvali policiju posle dva dana.

Ministar policije ocenjuje da je u pitanju teroristička pretnja za celu Srbiju.

"Mi nemamo milion obučenih kontradiverzionih policajaca, 500.000 pasa koji će da pregledaju sve te dojave, i nekoliko miliona uređaja za praćenje. Uhapsili smo šest srpskih maloletnika koji su to radili, a kada smo ih pitali zašto su to radili, odgovor je bio "ne znam". Imali smo i slučajeve psihijatrijskih bolesnika koji su slali pretnje. Ovo je kao korona, to se jednostavno dešava, sa time mora da se živi", dodao je Vulin.

Ministar policije je rekao da je u brojnim mejlovima o dojavama kao razlog navođeno da su bombe postavljene jer Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

"Ali, da uvedemo sankcije Rusiji, mislite da pretnje ne bi stigle sa druge strane? U velikim zemljama, Rusiji, Americi... postoji epidemija ovakvih dojava. To je, jednostavno, nešto sa čime morate da živite, a na nama je da uradimo maksimalnu preventivu, ono što je do nas. Ipak, u jednom danu da pregledamo nekoliko hiljada objekata, fizički nije moguće", istakao je Vulin.

Rusija nas nije bombardovala, nije tražila da priznamo Kosovo i Metohiju

Komentarišući zahteve Zapada da Srbija uvede sankcije Rusiji, ministar policije Aleksandar Vulin je ukazao na činjenicu da Moskva, za razliku od Zapada, nikada nije bombardovala Srbiju.

"Rusija nas nikad nije bombardovala, nije trazila da priznamo Kosovo... Morate da vodite računa o vašim interesima. Znam, predstavnici velikih sila će reći 'ne gledajte u prošlost'. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je on državnik, slobodni lider, što je apsolutna istina. Većina lidera u EU su suvereni, kao da vladaju teritorijama, a ne državama", rekao je Vulin za TV Prva.

On je izrazio divljenje predsedniku Srbije, rekavši da niko drugi ne bi imao tu hrabrost i izdržljivost koju Vučić demonstrira.

"Vučić je bio jasan, rekao je da ćemo voditi računa o sebi, svom obrazu, prošlosti, budućnosti. Ne možemo da zaboravimo da je Rusija sprečila rezoluciju Velike Britanije iz 2015. godine u Ujedinjenim nacijama, da su Srbi genocidan narod. Ne znam odakle predsedniku Vučiću ta hrabrost, niko drugi ne bi imao tu hrabrost i izdržljivost.

Znam lično koliko on trpi, hvala mu na tome", dodao je Vulin.

Vulin je ponovio da je protiv uvođenja sankcija Rusiji.

"Da li bi uvođenje sankcija Rusiji nešto promenilo u ekonomiji Rusije? Ne bi. Zašto se toliko insistira na tome? Zašto se, onda, ne kaže: 'Vi, Srbi, ne možete da birate prijatelje, mi ćemo da vam odaberemo'. One ranije pritiske koje sam video u Briselu, to je ništa naspram onoga što se sada dešava prema našoj zemlji", istakao je Vulin.

Srpska policija u vrhu Evrope po rešenim krivičnim delima

Srpska policija je u prethodnih godinu i po dana sa ulica počistila najmoćnije kriminalne klanove i po procentu razrešenih krivičnih dela nalazi se u vrhu Evrope, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

"U gradu od dva miliona stanovnika i zemlji od sedam miliona stanovnika teška ubistva se dešavaju. Uspeh policije je kada se to dešava ređe, a najveći uspeh policije je kada ta ubistva razreše i rasvetle. Po tome smo u vrhu Evrope", izjavio je Vulin za TV Prva, upitan da prokomentariše dva ubistva na Banjici i Novom Beogradu koja su se desila nedavno.

On je precizirao da je policija za samo sedam do osam dana rasvetlila ubistvo u Novom Beogradu, a bilo ga je teško rasvetliti jer nije bilo motiva.

"Žrtva se nije bavila kriminalom. Motiv je bio nešto što se desilo pre 12 godina, neki benigni razlog. A šta je po sredi? Po sredi je prestiž među kriminalcima. Kako on da dokaže sebe, da pokaže da je veliki i moćan ako ne ubije nekoga? Poručuje - sad ćete da me se plašite. Mi smo pronašli ubicu, dokazujemo njegove nalogodavce", kazao je Vulin.

On je takođe obavestio javnost da je rasvetljeno ubistvo koje se desilo pre skoro dve godine u Kragujevcu.

"Ovaj koji je to uradio u Novom Beogradu uradio je to i u Kragujevcu. Sad smo to dokazali i povezali. Sa tom grupom će biti povezano još nekoliko različitih ubistava. Tragamo intenzivno i za onim što se desilo na Banjici", rekao je ministar policije.

Vulin je podsetio da je policija je u proteklih godinu i po dana počistila sa ulica najmoćnije kriminalne klanove, uhapsila Belivuka i Miljkovića, "koji su bili strah i trepet, koji su vladali beogradskim podzemljem, a pogotovo tržištem narkotika".

"I ne samo njih, uhapšen je Darko Elez, uhapšeni su Šarići, brojne kriminalne bande. Recimo, samo na Karaburmi smo uhapsili jednu kriminalnu grupu koja je imala 19 članova, 19 narko-dilera. Oni su počinili razna ranjavanja koja su se desila na Karaburmi".

"Kad to uradite, onda mali pokušavaju da zauzmu mesto, pokušavaju da se pozicioniraju. U njihovom svetu to se dokazuje tako što ubijete nekoga. Onda ste važni, onda ste uspeli i onda se od vas kupuju narkotici, a ne od nekog drugog. To je naša realnost i naš život. Ali kao što vidite, ono što je najvažnije, vrlo brzo rasvetlimo svaki zločin i nikad ne odustajemo. Ubistvo u Kragujevcu se desilo pre skoro dve godine i na pamet nam nije palo da odustanemo", poručio je ministar Vulin.

"Srpska policija je što se tiče procenata razrešavanja raznih krivičnih dela u vrhu Evrope. Izuzetno smo uspešni i stvarno sam ponosan na sve te ljude. Hoću da se zahvalim profesionalcima Policijske uprave za grad Beograd, i Miliću i Đuriću i Rašeti i svim ljudima koji su izuzetno radili. Hoću da se zahvalim Pušiću, Cmoliću i drugima koji fantastično rade svoj posao i zato što ni ne znate ko su, oni su uspešni. I zato brinu o nama, o tome da svi mi budemo bezbedniji", rekao je Vulin,kako je saopštio MUP.

Vučić je jedini slobodni državnik u Evropi

Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin rekao je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedini slobodni državnik u Evropi, jedini koji ima hrabrost i izdržljivost da nosi našu samostalnu politiku, iako trpi velike pritiske zbog toga što nisu uvedene sankcije Rusiji.

"Većina predsednika u zemljama EU su više nameštenici nego šefovi suverenih, slobodnih država. Kao da vladaju teritorijama, a ne da vladaju državama. Jedna od poslednjih država u Evropi je Srbija", rekao je Vulin gostujući na TV Prva.

Prema Vulinovim rečima, predsednik Vučić je "bio veoma jasan i rekao da ćemo voditi apsolutno računa o svojim interesima, ali ćemo voditi računa i o svom obrazu, da ćemo voditi računa o prošlosti, da ćemo voditi računa o budućnosti", prenosi Pokret socijalista u saopštenju.

Možemo li mi da zaboravimo da je 2015. godine Vladimir Putin sa Aleksandrom Vučićem sprečio onu čuvenu rezoluciju Velike Britanije u kojoj traže da Srbi budu genocidan narod, upitao je Vulin dodajući da "ne možemo mi baš da zaboravimo sve, ne možemo da zaboravimo to da je predsednik Vučić izborio najnižu cenu gasa". "Mislite li da to padne sa neba", rekao je.

Na pitanje šta bi se desilo ako Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji, Vulin je odgovorio da će on uvek biti protiv sankcija i istakao da ne zna zašto Srbija treba da se upliće u ratove koji nisu njeni.

"Ja bih prvo morao da izmerim i jedno i drugo. A je li mislite da uvođenje sankcija Rusiji nema posledica, je li mislite da taj gas, to će da stiže i po istoj ceni će da stiže. Moja opredeljenja su jasna, ali ja ne vodim ovu državu.

Ja sam uvek protiv sankcija Ruskoj Federaciji i uvek ću biti protiv sankcija Ruskoj Federaciji, ne razumem zašto ja treba da se uplićem u ratove koji nisu moji", istakao je on.

"Nesporno je da kada bi Srbija uvela sankcije Ruskoj Federaciji, šta vi mislite da bi se tu nešto promenilo u ekonomiji Rusije, što onda insistirate toliko, što vam je važno da Srbi uvedu sankcije Rusima? Zato što hoćete da slomite duh ovog naroda, zato što hoćete da kažete vi Srbi nemate pravo ni na prijatelje, vi Srbi ne možete ni da izaberete prijatelje, mi ćemo vam izabrati, mi ćemo vam reći ko su vaši prijatelji", kazao je. "Odakle hrabrost Aleksandru Vučiću verujte mi ne znam. Jer ja sam mislio kada sam učestvovao u briselskom dijalogu da nikada neću videti snažnije i strašnije pritiske na nekoga, nego što sam gledao tada pritiske Evropske unije na Aleksandra Vučića", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, sada je to ništa, "to što smo doživeli u Briselu u odnosu na ovo šta nam danas rade je apsolutno ništa".

"Kako Aleksandar Vučić izdržava, ja stvarno ne znam. Može da se ljuti na mene koliko hoće. On često ume da kaže to što ti govoriš, to nije u redu zato što je to neodgovorno s tvoje strane, zato što ja vodim državu, moraš da razumeš. Sve u redu, sve je u pravu, ali on je predsednik svih Srba ma koliko se ljutio na mene i on je čovek koji ima hrabrost da nosi našu samostalnu politiku. Niko drugi, niko drugi ne bi imao tu hrabrost i tu izdržljivost", istakao je Vulin.

Vulin kaže da zna kakve pritiske Vučić trpi, "koliko on lično trpi zato što nisu uvedene sankcije Ruskoj Federaciji".
"Hvala mu zbog toga, jer ja jedinu nadu koju vidim da ne uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji jeste njegov opstanak u političkom životu", rekao je Vulin, kako navodi Pokret socijalista.

Srodne vesti