22. maj  2022. 10.01  →  14.30 | Izvor: Tanjug

SZO: Broj obolelih od majmunskih boginja povećan na 92

CIRIH, ATINA -

Broj potvrđenih slučajeva majmunskih boginja povećan je na 92, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO ističe da do sada nije zabeležen nijedan smrtni slučaj povezan sa tom bolešću.

mikroskop, nauka, znanje, naucni, rad

Slučajevi su do juče potvrđeni u 12 neendemskih država članica, prenosi RIA Novosti.

Prema SZO, potvrđeni slučajevi nisu povezani sa putovanjem u endemska područja.

Prema poslednjim podacima, slučajevi infekcije su zabeleženi uglavnom, ali ne isključivo, među homoseksualnim muškarcima koji su imali polne kontakte.

Austrija: Prvi potencijalni slučaj majmunskih boginja

Prvi potencijalni slučaj majmunskih boginja u Austriji registrovan je u Beču, gde je muškarac (35) odveden u bolnicu u noći između subote i nedelje, saopštio je danas javni servis ORF, citirajući visokog zdravstvenog čelnika gradske uprave.

Pacijent ima simptome tipične za ovu bolest, uključujući blago povišenu temperaturu i plikove po licu, naveo je ORF.
Urađeni su testovi, pa će se do večeras znati da li su zaista u pitanju majmunske boginje, preneo je Rojters.

U Belgiji potvrđen četvrti slučaj majmunskih boginja

U Belgiji je u tokom vikenda potvrđen i četvrti slučcaj majmunskih boginja, a zdravstvene vlasti Belgije propisale su samoizolaciju od 21 dan za sve zaražene, uz napomenu da brzina širenje infekcije postaje „sve jasnija“ i „do sada nezapamćena kod virusa majmunskih boginja“.

Belgijski virusolozi konstatuju da su sva čeiri slučaja majmunksih boginja u zemlji vežana za gej festival „Draklands“, koji je početkom maja održan u blizni Antvrepena.

Svi učesnici festivala su pozvani da budu na oprezu, uz napomenu da inkubacija virusa traje od pet do 21 dan, a da su visokorizični kontakti na prvom mestu oni seksualne prirode.

Kao prvi simptomi infekcije majmunskih boginja navode se groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, bol u leđima, otečeni limfni čvorovi i umor, dok se kasnije mogu pojaviti osipi, prvo na licu, a zatim na ostatku tela.

Iz belgijskog Instituta za tropske bolesti u Antvrepenu ocenjuju da bi se vakcine, koje su se ranije koristile za male boginje, sada mogle koristiti u zaštiti ljudi od majmunskih boginja.

Pored Belgije, slučajevi majmunskih boginja, tipičnih za područja zapadne i centralne Afrike, otkriveni su u Holandiji, Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Portugalu, Španiji, Švedskoj, Švajacarskoj, Kanadi, SAD i Izraelu.

U Grčkoj registrovan prvi mogući slučaj majmunskih boginja

Nacionalna zdravstvena služba Grčke (EODY) saopštila je da je registrovala prvi mogući slučaj majmunskih boginja, a u toku su laboratorijske analize čiji bi rezultat to trebalo da potvrdi.

"Reč je o engleskom turisti koji je smešten u bolnicu Atikon", dodaje se u saopštenju, prenosi agencija Tas s.
Rezultati analize biće poznati u ponedeljak, navela je grčka zdravstvena služba.