00:54

Rusija zabranila ulazak u zemlju za 963 Amerikanaca, među njima i Bajden i Blinken

blog

88. DAN RATA U UKRAJINI Rusija: Spremni smo za nastavak pregovora! Ukrajinske vlasti tvrde: Ubijeno gotovo 30.000 Rusa!

Planeta -

Danas je 88. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Nedelja, 22. maj

* Zelenski tvrdi da se ruska vojska neće oporaviti godinama

* Turski predsednik razgovarao sa liderima Finske i Švedske o članstvu u NATO

* Kijev: Ruske trupe spremaju ofanizvu u pravcu Limana

Rusija: Spremni smo za nastavak pregovora

Ruski pregovarač Vladimir Medinski rekao je da je Rusija spremna da nastavi mirovne pregovore sa Ukrajinom, uz ocenu da je za njihovo prekidanje krivac Kijev.

"Zamrzavanje pregovora je u potpunosti inicijativa Ukrajine", dodao je on, smatrajući da je "lopta bila na njihovom terenu". "Rusija nikada nije odbila pregovore", rekao je on.

Šefovi diplomatija Rusije i Ukrajine su se sastali u martu u Turskoj, zatim su se delegacije sastale u Istanbulu, ali bezuspešno.

Blumberg: Aeroflot će morati da rasklapa neke avione zbog delova

Ruski avioprevoznik Aeroflot će, zbog nestašice rezernih delova, za tri meseca biti primoran da počne da rasklapa neke avione, kako bi se drugi popravili, objavio je Blumberg, pozivajući se na stručnjake iz avioindustrije.

Veći deo flote su modeli Erbasa i Boinga, a kompanija se zbog sankcija suočava sa velikom nestašicom rezervnih delova.

Stručnjaci smatraju da imaju zalihe za još najviše tri meseca, nakon čega će biti primorani da počnu da rasklapaju neke letelice, navodi američka agencija, prenosi Tass.

Ukrajina: Dosad je poginulo gotovo 30 hiljada Rusa

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je nove informacije o ruskim gubicima, u kojima tvrde da je ubijeno gotovo 30.000 Rusa, da je uništeno gotovo 1.300 tenkova i više od 200 letelica.

Ratno stanje u Ukrajini produženo do kraja avgusta

Ukrajinski parlament je izglasao produženje ratnog stanja i opšte mobilizacije za tri meseca.

Rada je izglasala produženje ratnog stanja do 23. avgusta, a za tri meseca je produžena i opšta mobilizacija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ranije Vrhovnoj radi Ukrajine podneo nacrte zakona o produženju ratnog stanja i mobilizacije, koji ističu 24. maja.

Ratno stanje u Ukrajini je uvedeno 24. februara, kada je počela vojna intervencija Rusije protiv te zemlje.

Zelenski na Svetskom forumu u Davosu

U središtu godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, koji će se održati od ponedeljka do četvrtka, biće krize - rat u Ukrajini, pandemija koronavirusa i klimatske promene i njihove posledice na lance snabdevanja, energetski sistem i hranu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebalo bi da prvi održi govor, virtuelnim putem a očekuje se da gosti foruma budu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir.

Blinken poslao poruku Putinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken iskoristio je pesmu pop zvezde Tejlor Svift da bi poslao poruku ruskom predsedniku.

Blinken je poručio Vladimiru Putinu da su američko-ruski odnosi nepopravljovo narušeni.

"Moje osoblje mi nije dozvolilo da donesem svoju gitaru ovde da bih predsedniku Putinu posvetio izvođenje numere'We Are Never Ever Getting Back Together' (Nikada se nećemo pomiriti)", rekao je Blinken u govoru pred Džordžtaun univerzitetom.

Duda u parlamentu Ukrajine: Samo vi odlučujete o svojoj sudbini

Samo Ukrajina ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti, izjavio je poljski predsednik Anžej Duda pred ukrajinskim poslanicima u Kijevu.

"Pojavili su se zabrinjavajuće izjave, u kojima se navodi da bi Ukrajina trebalo da izađe u susret Putinovim zahtevima. Samo Ukrajina ima pravo da odluči o svojoj budućnosti. Nikakva odluka o vama ne može da se donese bez vas", rekao je Duda ukrajinskim poslanicima.

Ukrajina tvrdi da su u dosadašnjem ratu ubili preko 29.000 Rusa

Ruska vojska: Nastavljeni napadi na Donbas i Nikolajev

Rusija je gađala ukrajinske snage vazdušnim udarima i artiljerijom na istoku i jugu, gađajući komandne centre, trupe i skladišta municije, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

General-major Igor Konašenkov, portparol ministarstva odbrane, rekao je da su rakete sa vazdušnim lansiranjem pogodile tri komandne tačke, 13 oblasti u kojima su se gomilale trupe i ukrajinska vojna oprema, kao i četiri skladišta municije u Donbasu.

Naveo je da su u južnom ukrajinskom regionu Nikolajev, ruske rakete pogodile mobilni sistem protiv bespilotnih letelica u blizini naselja Hanivka, oko 100 kilometara severoistočno od grada Nikolajeva.

"Rakete i artiljerija pogodili su 583 područja u kojima su se gomilale trupe i ukrajinska vojna oprema, 41 kontrolni punkt, 76 artiljerijskih i minobacačkih jedinica na vatrenim položajima, uključujući tri baterije Grad, kao i ukrajinsku stanicu za elektronsko ratovanje Bukovel u blizini naselja Hannivka, Nikolajevska oblast", rekao je Konašenkov.

Dodao je da je Rusija od 24. februara, uništila 174 aviona, 125 helikoptera, 977 bespilotnih letelica, 317 protivvazdušnih raketnih sistema, 3.198 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila i 408 višecevnih raketa.

Su-57 poslat u Ukrajinu?

Ruski stelt avioni Su-57 "debitovali" su u borbama u Ukrajini, tri meseca po početku sukoba, razvejavši tako teorije da Moskva okleva u primeni svojih najboljih borbenih aviona.

Opširnije čitajte OVDE

Rusija: Ruski helikopteri "Aligator" uništili vojnu tehniku u Ukrajini

Ruski udarni helikopteri Ka-52 "Aligator" uništili su vojnu tehniku i kamuflirane položaje protivnika u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Helikopter Ka-52 "Aligator" napravljen je na bazi udarnog helikoptera Ka-50 "Crna ajkula". Namenjen je za uništavanje oklopne i neoklopne tehnike, ljudstva i vazdušnih meta na bojnom polju.

Velika Britanija: Lugansk taktički prioritet Rusije

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je najnovije obaveštajne informacije u Ukrajini.

Grad Severodonjeck u istočnoj ukrajinskoj oblasti Lugansk jedan je od "neposrednih taktičkih prioriteta" Rusije, jer njene snage raspoređuju tenkove terminatora u tu oblast, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Kako su naveli, jedina ruska operativna četa vozila za podršku tenkovima BMP-T Terminator verovatno je raspoređena na severodonjeckoj osovini ofanzive u Donbasu.

Poljski predsjednik Duda stigao u Kijev, obraća se parlamentu

Poljski predsednik Andžej Duda doputovao je danas u Kijev. On će biti prvi strani lider koji će se obratiti parlamentu od početka ruske invazije 24. februara.

Duda, koji je već posetio Ukrajinu na početku rata, obratiće se Radi, ukrajinskom parlamentu, saopšteno je u Varšavi.

Lazanski još 2019. pisao o mogućem sukobu u Ukrajini

Ovako je Miroslav Lazanski pisao 2019. godine, kada je Volodimir Zelenski preuzeo funkciju predsednika Ukrajine.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Pušilin: 78 žena među zarobljenim borcima iz Azovstalja

Sedamdeset i osam žena je u grupi koju su ruske snage zarobile u opkoljenoj čeličani Azovstalj, rekao je lider samoproglašene DNP Denis Pušilin.

Među zarobljenima u čeličani ima stranih državljana, rekao je on ali nije rekao koliko. "Imali su dovoljno hrane i vode, imali su takođe dovoljno oružja. Problem je bio u manjku lekova", rekao je Pušilin a prenosi dpa.

Šest ukrajinskih vojnika stradlao je "kada su pokušali da raznesu skladišta municije pre nego što su zarobljeni", dodao je on.

Žestoke borbe na istoku Ukrajine

Ukrajina je isključila mogućnost primira ili ustupaka Rusiji, koja je pojačala napade u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, piše Rojters.

Rusija vodi veliku ofanzivu u Lugansku, nakon što su osvojili Marijupolj.

Proruski separatisti kontrolišu veliki deo teritorija u Lugansku i Donjecku ali Moskva sada želi da zauzme i preostali deo Donbasa koji drži Ukrajina, navodi britanska agencija.

"Situacija u Donbasu je izuzetno teška", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da ruska vojska pokušava da napadne gradove Slovjansk i Severodonjeck ali bez uspeha.

U međuvremenu, savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak isključio je mogućnost da Ukrajina pristane na primirje i rekao da Kijev neće prihvatiti nikakav sporazum s Moskvom koji bi uključivao predaju teritorija.

"Rat neće prestati (nakon ustupaka). Samo će biti stavljen u mirovanje na neko vrijeme. Započeće novu ofanzivu, još krvaviju i veću", rekao je Podoljak Rojtersu.

Moskva: Sankcije protiv Rusije prilika za nove ekonomske veze

Sankcije protiv Rusije otvaraju mogućnost da brojne države uđu na rusko tržište i popune upražnjene trgovinske niše, a među takvim zemljama je i Tajland, izjavio je ruski ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov.

"U ovakvim situacijama sankcije su, s jedne strane problem, ali sa druge strane nude mogućnosti, kao u slučaju Tajlanda, da se probije na rusko tržište i popuni trgovinske niše koje su deaktivirane", rekao je Rešetnjikov.

On je dodao da je to istovremeno i prilika za ruske kompanije koje su u aktivnoj potrazi za novim tržištima, prenosi Tass.

Ruski zvaničnik je predočio da se ovo odnosi na gorivo i energiju, naftu, naftne derivate, gas i đubriva, kao i prehrambene proizvode i inžinjerske usluge.

"Tu smo da razgovaramo i maksimalno iskoristimo mogućnosti koje se sada pojavljuju", istakao je Rešetnjikov.

Litvanija prekinula uvoz energenata iz Rusije

Litvanija od danas neće uvoziti gas, naftu i struju iz Rusije. Iz ministarstva energetike kažu da je to ne samo važna prekretnica na putu ka energetskoj nezavisnosti, već i izraz solidarnosti sa Ukrajinom.

Zelenski: Slomili smo kičmu ruske vojske

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je njegova vojska nanela ozbiljnu štetu ruskim oružanim snagama uprkos padu Marijupolja.

Ukrajina je "slomila kičmu" ruske vojske, rekao je Zelenski u televizijskom intervjuu. "Neće moći da stane na noge sledećih nekoliko godina."

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track