Читај ми!

Šta o moći Emirata govori dolazak svetskih lidera na sahranu šeika Kalife

Prvi čovek Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), šeik Kalifa bin Zajed el Nahjan, preminuo je u 73. godini. Naslednik Abu Dabija je njegov polubrat, princ šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan. Dolazak brojnih svetskih lidera koji su izrazili saučešće, ukazuje na važnost ekonomskog i političkog potencijala Emirata u složenim međunarodnim okolnostima.

U Abu Dabiju su bili predsednici, premijeri i prinčevi. Odali su počast pokojnom šeiku Kalifi.

Susreli su se i razgovarali sa novim liderom vladarom Abu Dabija, 61-godišnjim šeikom Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom, koji će voditi zemlju narednih pet godina.

Među prvima su doputovali američka potpredsednica Kamala Haris, predsednik Francuske Emanuel Makron, Nemačke Frank Valter Štajnmajer, britanski premijer Boris Džonson, belgijski kralj, predsednici Palestine, Italije, ali i bliski saveznici i suparnici: Iran, Indija, Pakistan i Egipat.

Novinar Dragan Bisenić kaže da su na sahrani bili oni koji nisu imali ili nemaju dobre odnose sa Emiratima, poput Turske, Irana, Katra, ali i predsednik Izraela.

Novi vladar je transformisao vojsku u visokotehnološku silu što je sa bogatstvom i statusom poslovnog čvorišta UAE, proširilo uticaj te zemlje u svetu.

"To pokazuje i moć Emirata koju prvenstveno daje nafta, koja je vrlo važna nakon što je počeo rat u Ukrajini, 24. februara", ističe Momir Turuduć, novinar i urednik nedeljnika Vreme.

Ko su budući ekonomski partneri Emirata

Politika Emirata će se prvenstveno rukovoditi ekonomskim interesima i dobrim odnosima sa susedima. Njeni budući ekonomski partneri mogu biti i Izrael, Turska, Indija, Južna Koreja, Indonezija, Kenija i Etiopija.

"To je razvijanje ekonomskih odnosa i poboljšanje ekonomskih odnosa sa glavnim partnerima, kao i širenje tih odnosa na Afriku prvi put", kaže Bisenić.

Novi lider Emirata poznat javnosti u Srbiji

Saradnja sa zalivskim monarhijama pojačana je nakon ruskih napada na Ukrajinu, jer Evropa želi da smanji svoju energetsku zavisnost od ruskog gasa.

Novi lider Emirata dobro je poznat javnosti u Srbiji zbog dugogodišnjeg poslovnog-političkog partnerstva i prijateljstva sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Srbija je imala sreću što je na vreme počela da uspostavlja bliske odnose sa UAE posebno sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, koji je sada vladar, dok je bio prestolonaslednik", objašnjava Bisenić.

Svoje mesto na Istoku, u sedam emirata prebogatih naftom, koji su formirani početkom 70-ih godina prošlog veka, našla je i Srbija.

Turudić podseća da je saradnja sa Srbijom počela pre skoro deset godina.

"Srbija je verovatno mali partner za plasman investicija iz UAE, ali ta saradnja, bez obzira na uslove za koje još ne znamo kakvi su, dovela je Srbiju na mesto koje postoji, što u ovom trenutku sigurno nije loše", objašnjava Turudić.

Šeik Muhamed je blizak saveznik Saudijske Arabije, Ujedinjenog Kraljevstva, ima izuzetno dobre veze i sa Sjedinjenim Državama i Rusijom.

I dok ostali lideri često idu kod njega, šeik je nekoliko puta posetio Beograd i govorio da se u Srbiji oseća kao u svojoj drugoj otadžbini.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво