Obeležen Dan Vojne gimnazije 1Foto: Ministarstvo odbrane (mod.gov.rs)

Dan Vojne gimnazije, ujedno i 52. godišnjica postojanja ove obrazovne ustanove danas je svečano obeležen u kino-sali te institucije.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović čestitao je Vojnoj gimnaziji dan te ustanove, a čestitke su uputili i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i rektor Univerziteta odbrana general-potpukovnik dr Goran Radovanović, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

Događaju su, dodaje se, prisustvovali pomoćnik ministra za ljudske resurse Katarina Tomašević, načelnik Vojne akademije pukovnik vandredni profesor dr Srđan Blagojević i načelnik Uprave za odnose sa javnošću pukovnik dr Mihailo Zogović.

Načelnik Vojne gimnazije kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić, obraćajući se zvanicama, istakao je da je Vojna gimnazija oduvek bila prepoznatljiva kao prva karika sistema vojnog obrazovanja.

„Budućnost Vojske Srbije ulazi na vrata Vojne gimnazije. Za mesec dana ćemo izvesti još jednu generaciju maturanata  i primiti na školovanje najbolje učenike koje Srbija ima. Naš zadatak je bio i ostao oblikovanje do sada četrdeset i šest klasa u zrele, obrazovane i odgovorne ličnosti“, rekao je kapetan bojnog broda Ćitić.

U saopštenju stoji i da je Ćitić istakao da je kroz Vojnu gimnaziju do sada prošlo više od sedam hiljada đaka i preko šest stotina zaposlenih.

„Nastavnici i učenici, od osnivanja škole, zajedno grade i neguju kult pripadništva i ljubavi prema nauci, umetnosti i vojnom pozivu stvarajući svojevrsnu višedecenijsku tradiciju. Učenici Vojne gimnazije znaju da je znanje moć i naše najjače oružje, a da je imovina čast. Oni su posvećeni vojnom pozivu i životno opredeljeni da postanu časni srpski oficiri“, rekao je načelnik Vojne gimnazije.

Vojna gimnazija je ove godine dodelila plaketu pomoćniku ministra odbrane za ljudske resurse Katarini Tomašević za doprinos u razvoju Vojne gimnazije. Istraživačkoj stanici Petnica dodeljena je plaketa za dugogodišnju uspešnu saradnju na razvoju obrazovnih sposobnosti učenika, a priznanje u ime te ustanove primila je Jelena Gledić.

Vojna gimnazija dodelila je i zahvalnice predstavnicima Vojnofilmskog centra “Zastava film”, a odato je i priznanje Pozorištu na Terazijama.

Tokom svečanosti premijerno je prikazan dokumentarni film o Vojnoj gimnaziji koji je izradio Vojnofilmski centar „Zastava film“, a izveden je kulturno-umetnički program u kom su učestovali učenici gimnazije.

Vojna gimnazija osnovana je na današnji dan 1970. godine naredbom tadašnjeg državnog sekretara za narodnu odbranu sa ciljem da vaspitava, školuje i motiviše kadar za nastavak obrazovanja u vojnim akademijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari