Dostupni linkovi

Vučić najavio da će iduće nedelje razgovarati sa Putinom o gasu


Vučić i Putin u Sočiju, 4. decembar 2019.
Vučić i Putin u Sočiju, 4. decembar 2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 25. ili 26. maja razgovarati telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o snabdevanju Srbije gasom.

On je za televiziju Pink rekao da očekuje dobar razgovor sa Putinom Rusije o novom gasnom aranžmanu.

"Tu su tri najvažnija aspekta količine, cena i sigurnost snabdevanja što ne zavisi samo od Rusa već i od Bugara", kazao je Vučić.

Najavio je i da će Beograd u narednih mesec dana biti domaćin brojnih stranih zvaničnika.

"Ni sami nećete moći da verujete šta ćemo sve u narednih mesec dana imati u Beogradu, nadam se veoma korisno po nas", kazao je predsednik Srbije.

Komentarišući izjavu bivšeg američkog ambasadora pri NATO Kurta Volkera da bi posle ruske invazije na Ukrajinu, Beograd trebalo da izvuče zaključak kako je Rusija "veoma opasan prijatelj", Vučić je kazao da ne veruje u priče o velikim prijateljstvima već u interese.

"Henri Kisindžer je jednom rekao da je jedina opasnija stvar od toga da budete neprijatelj Amerike, da budete njihov prijatelj. Ja se sa tim ne bih složio, cenim naše prijateljstvo sa SAD. Mi smo mali i ne želimo neprijateljstva s velikim silama. Mi ćemo čuvati našu zemlju a neka rade šta hoće sa svojim interesima", kazao je Vučić.

Upitan za najave iz Zagreba o mogućoj blokadi evropskog puta Srbije zbog podizanja optužnice za ratni zločin protiv hrvatskih pilota koji su avgusta 1995. bombardovali srpske izbeglice iz Republike Srpske Krajine, Vučić je kazao da nije znao da je opraštanje ubistva dece evropska vrednost.

"Oni se terete za ubistvo dece od devet i 11 godina. Ubili su ih iz čista mira. Da oprostimo ubistvo dece da biste nas pustili da udjemo u EU? Nisam znao da je to evropska vrednost", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da ga je "sramota" da komentariše navode iz Hrvatske da Srbija mora da se odrekne "mita o Jasenovcu" ako želi u EU.

"Da se odreknemo borbe protiv fašizma i nacizma, svoje borbe za slobodu da bismo se nekom dodvoravali, to se neće skoro dogoditi u Srbiji. Moramo uraditi sve da imamo najbolje odnose sa Hrvatskom ali ne po cenu da se odreknemo istine", rekao je predsednik Srbije.

XS
SM
MD
LG