Okončana decenija vlasti konzervativaca u Australiji: Morison priznao poraz

Australijski premijer Skot Morison priznao je poraz na izborima.

Ovime je do sada opoziciona Laburistička stranka, uz podršku stranaka koje se zalažu za pitanja ekologije, okončala deceniju vlasti konzervativaca, prenosi danas Rojters.

Preliminarni rezultati izbora, održanih u subotu, pokazuju da su liberalno-nacionalnu koaliciju Morisona kaznili glasači urbanih sredina i zapadne Australije.

"Razgovarao sam sa liderom opozicije i budućim premijerom Entonijem Elbanizom. Čestitao sam mu na izbornoj pobedi", rekao je Morison, koji je ujedno podneo i ostavku kao predsednik stranke.
 
Opozicioni Laburisti još treba da dostignu 76 mandata, od 151 u donjem domu, kako bi samostalno formirali vlast, a za konačne rezultate treba vremena zbog brojanja glasova koji su u rekordnom broju poslati pštom.
 
Rezultati pokazuju da bi koalicija Zelenih i grupa takozvanih nezavisnih, koji su zastupali politiku integriteta, jednakosti, rešavanja klimatskih promena, mogla da oformi sliku parlamenta koja bi bila znatno drugačija od Morisonove administracije koja se zalagala za iskopavanje uglja.
  • Kad porastem

    22.05.2022 12:53
    neću biti Skot
    Što reče tvoj prezimenjak Džim - The End.
  • Djuri

    21.05.2022 17:04
    Letis
    Akcionari rio tinta imali su direktnu stetu od hapsenja Djokovica za koju je Morison licno odgovoran.Zbog hapsenja Djokovica je Vucic morao povuci dozvole zbog revolta clanova njegove stranke kao i vecine naseg naroda.Hapsenje Djokovica je bilo dokazivanje moci pred sopstvenim narodom koji je izmaltretiran najduzim karantinom na svetu.
    Djokovic nijedno pravilo nije prekrsio,Morison ga je uhapsio i deportovao upotrebom zakonskog ovlascenja,slobodnom licnom procenom.Cist inat i dokazivanje.Koliko stete je ucinio masi ljudi,toliko je je doprineo ekologiji u Srbiji.Hvala Gari,vozdra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.