RAT U UKRAJINI JE IZGUBLJEN? BRITANSKI MEDIJI: Rusiji preti državni udar, tajne službe FSB i GRU čekaju Putinov pogrešan korak!
Foto: EPA /MAXIM SHIPENKOV

tvrdnje sa ostrva

RAT U UKRAJINI JE IZGUBLJEN? BRITANSKI MEDIJI: Rusiji preti državni udar, tajne službe FSB i GRU čekaju Putinov pogrešan korak!

Planeta -

Najviši vojni zvaničnici Rusije polako shvataju da je rat u Ukrajini "izgubljen" i da je državni udar sada realna mogućnost, tvrdi analitičar Kristo Grozev.

Bugarski ekspert za Rusiju veruje da će elite GRU-a i FSB-a najverovatnije pokušati da sruše Vladmira Putina, jer znaju šta se zaista dešava na terenu, piše Dejli mejl.

Te elite, navodno, već traže načine da svoj novac i porodice presele iz zemlje u iščekivanju pada Putina, tvrdi Grozev.

Govoreći za Radio Liberti o tome što bi moglo da dovede do puča, Grozev je rekao da bi to moglo da se dogodi ako ili kada Putin naredi svojim generalima da izvedu nuklearni napad.

"Ako Putin odluči da naredi korišćenje nuklearnog oružja, mora biti siguran da će svi u komandnom lancu izvršiti njegovo naređenje. Dok ne bude siguran da će svi to zaista i uraditi, neće dati ovu naredbu", tvrdi Grozev, ekspert za Rusiju.

Grozev veruje da slični strahovi sprečavaju Putina da naredi opštu mobilizaciju ruskih oružanih snaga i stanovništva. Takva naredba omogućila bi mu da masovno poveća broj vojnika u Ukrajini, što bi možda okrenulo tok rata, ali bi naredba izazvala i eksploziju nezadovoljstva među običnim Rusima jer bi to značilo priznavanje da je "specijalna vojna operacija" koju je Putin do sada predstavljao kao veliki uspeh, propala, navodi britanski Dejli mejl.

Analitičar tvrdi da bez pribegavanja nuklearnom oružju ili opšte mobilizacije, Rusija nema gotovo nikakve šanse da pobedi u Ukrajini. "Vojna elita to razume" i zato će najverovatnije pokušati da srupe svog vođu, dodao je on.

Grozev kaže i da su se letovi ministarstva obrane do navodnog komandnog bunkera u blizini Ufe smanjili od početka rata. "Ti letovi za elitu, koji su registrovani pre mesec dana, sada nitu toliko intenzivni", rekao je on.

On tvrdi da se visoko pozicionirane osobe u glavnoj ruskoj agenciji za unutrašnju bezbednost FSB i u vojno-obaveštajnoj upravi GRU pripremaju za život nakon Putina.

"Inteligentniji" deo GRU-a, koji ima "potpune informacije" razume u kakvom se blatu nalazi Putin. "A takođe i elita FSB-a, koja zna konkretan broj žrtava među ruskim vojnicima i razume da majke, supruge, sestre poginulih ili nestalih ruskih vojnika ne prestaju postavljaju pitanja. Oni znaju da će ova situacija na kraju izmaći kontroli", rekao je on a prenosi britanski medij.

"Neki od njih traže priliku da svoje porodice prebace iz Rusije, svi traže načine da nagomilani novac prebace u evre i dolare. Ovo je već svojevrsna izdaja jer ne slede ideološke naloge Kremlja, već se pripremaju za alternativnu stvarnost", rekao je ovaj politički analitičar.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

06:13

PUTIN ODLUČUJE O SUDBINI ZLOGLASNOG AZOVA Čeličana Azovstalj krije mračnu tajnu! EVO ŠTA SVE MOŽE DA SE DESI UKRAJINSKIM VOJNICIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track