Najnovije vesti
Vesti Beograd
KAKO JE METAR STIGAO U SRBIJU Počeci nastave matematike izloženi u Galeriji SANU

KAKO JE METAR STIGAO U SRBIJU Počeci nastave matematike izloženi u Galeriji SANU

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti u toku je izložba na kojoj su predstavljeni počeci obrazovanja i nastave u oblasti matematike, u atmosferi bečkog kafea i beogradske kafane iz 19. veka. To je jedan od programa "Em na kub", odnosno Maja meseca matematike.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Matematika, SANU Foto: RTS / screenshot
Matematika, SANU

Promenjen koncept klasične izložbe. O modernizaciji nastave matematike u Beogradu u 19. veku saznajemo kroz atmosferu bečkog kafea i beogradske kafane, novina i nemih filomova koje prati muzika tog doba.

Beogradski i srpski đaci su pod okriljem tadašnje Vlade odlazili u Evropu, najčešće u Beč, tamo se školovali. A onda su, po povratku, svoje znanje primenjivali u domovini. Tako saznajemo kako je nastala moderna beogradska škola matematike.

Foto: RTS / screenshot

- To je priča o tome kako su počela prva zvona da zvone u beogradskim školama, kako je Sveti Sava postao školska slava, kako je metar stigao u Srbiju i kako smo pre toga merili i mnoge stvari koje su napravile Srbiju jednom modernom zemljom toga vremena - kaže Boris Klobučar iz Centra za promociju nauke.

A evo kako je metar stigao u Srbiju.

Pročitajte još

- Dimitrije Nešić nam ga je doneo. On je pod okriljem Vlade išao u Evropu i učestvovao na kongresima. U to vreme mi smo dužinu uglavnom merili na lakat ili pedalj. Nije to bilo samo kod nas, to je bilo u dobrom delu Evrope i sa Dimirijem Nešićem je zapravo došao metar kao takav u Srbiju i počeo da se koristi, napravljeni su standardi i slično - objašnjava Klobučar.

Foto: RTS / screenshot

Iz novina saznajemo mnogo toga o nastanku modernog matematičkog obrazovanja, o prvim udžbenicima, o onima koji su krojili matematičke iskaze na našem jeziku, prvim predavanjima više matematike i prvim doktorandima, ko je Kristijan Dopler i kako je bečki učenik pomerao granice zvuka.