Читај ми!

Putujuće digitalno sveznanje stiže u najudaljenije kraljevačke seoske škole

Zahvaljujući mobilnim bibliotekarima koji su stigli do svih krajeva na teritoriji opštine Kraljevo, svet savremenih digitalnih tehnologija nije više nepoznat ni učenicima najudaljenijih seoskih škola. Putujuće digitalno sveznanje stiglo je i u školu "Milunka Savić" u Vitanovcu.

Školu "Milunka Savić" pohađa 200 učenika iz Vitanovca i još tri sela. Nisu ta sela toliko udaljena od Kraljeva da bi ovi mališani bili uskraćeni za moderne digitalne sadržaje kao što ih imaju njihovi vršanjaci iz gradske sredine.

Jana Popović, učenica sedmog razreda, kaže da svi đaci iz odeljenja imaju internet i da interneta ima i u selima i kod pošte i ambulante.

Pitanje je samo na koji način što lakše i brže ovoj deci pokazati kako tradicionalne modele učenja pretočiti u digitalnu formu.

Za početak predškolcima i učenicima prvog razreda dovoljno je pokazati 3D modele crteža. Oni će ih za koju godinu koristiti u nastavi.

"Kraljevačka biblioteka je zato i počela rad sa ovakvim radionicama zato što današnje generacije đaka tehnologiju koriste na način na koji su se nekada koristili tradicionalni udžbenici i ovo je naš pokušaj da se približimo njima", ističe mobilna bibliotekarka Narodne bibilioteke Kraljevo Ivana Hrenko.

Projekat Narodne biblioteke podržalo je ministarstvo kulture i informisanja još 2019. godine. Pandemija koronavirusa na kratko je zaustavila digitalno opismenjavanje seoske dece u okolini Kraljeva.

"Nismo bili u prilici da ostvarimo sve ono što smo planirali u proteklom periodu ali smo posetili negde oko 20 osnovnih škola što na teritoriji grada što u okolini", kaže Aleksandar Dimitrijević, mobilni bibliotekar Narodne biblioteke Kraljevo.

Putujuće digitalno sveznanje nastaviće se i sledeće školske godine. Ciljna grupa su i izdvojena odeljenja gde neretko nastavu pohađa samo jedan ili dva učenika kao što je u selu Šumarice koje je od Kraljeva udaljeno svega par kilometara. 

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво