');
Najnovije vesti
Blic Vesti Novi Sad

POČINJE PRVI "TOUR DE FRUŠKA" Vrdnik ovog vikenda u znaku biciklista i ljubitelja prirode

Na obroncima Fruške gore u Vrdniku, ovaj vikend biće obeležen nesvakidašnjim sportskim događajem, pod nazivom "Tour De Fruška" koji će obradovati sve ljubitelje prirode, biciklizma, zdravog života i sporta.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Tour de Fruska Foto: Pokrajinska vlada / Ustupljene fotografije
Tour de Fruska

Vrdnik će u narednim danima primiti više od 700 sportista, a pored sportskog dela organizovan je Noćni bazar na kojem će izlagati više od 100 domaćih preduzetnika. Očekuje se preko 3000 posetilaca, a smeštajni kapaciteti u Vrdniku popunjeni su 90 posto.

- Želimo da ovo postane tradicionalana manifestacija koja će se održavati svake godine, a MTB maraton je najmasovniji maraton koji se ikada desio u Srbiji - rekao je Ivan Arpaš, direktor manifestacije "Tour De Fruška" za Ns uživo.

Jedan od naših najuspešnijih košarkaša Željko Rebrača, pored mnogobrojnih sportista koji su podržali ovu manifestaciju, istakao je da mu je čast što je deo ovog projketa.

Tour de Fruska
Foto: Pokrajinska vlada / Ustupljene fotografije
Tour de Fruska

- "Tour De Fruška" predstavlja novo poglavlje u najlepšem delu Vojvodine i ovo će u naredna tri dana biti centar gde će se okupiti svi sportisti, porodice i veoma mi je drago što je ova manifestacija na jednom visokom nivou. Ovaj događaj je pokazatelj da ovde mogu da dođu i profesionalni sportisti kao i amateri - rekao je Rebrača.

Predsednik pokrajinske vlade i predsednik organizacionog odbora "Tour De Fruška", Igor Mirović, zahvalio se svim organizatorima i ljudima koji su doprineli organizaciji događaja i istako da su svi vredno radili kako bi se ova manifestacija što profesionalnije organizovala.

Biciklizam
Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
Biciklizam

- Ovo je nešto potpuno novo i orginalno, u isto vreme veoma važno za razvoj sporta i biciklizma ali pre svega za razvoj turizma na Fruškoj gori. Ovo je jedan novi pogled na zdrav život,ali i očuvanje najlepše planine između Beograda i Novog Sada - rekao je Mirović i dodao da će imati sve uslove u pogledu organizacije kako bi manifestacija protekla u što najboljem redu.

Bivši biciklista, olimpijac i jedan od organizatora drumskog izazova "Popov čot", Ivan Stević, rekao je da svaka manifestacija ovog tipa, nosi posebno draž i da ovaj događaj predstavlja novu notu za uspeh biciklizma na ovim prostorima.

Prva trka električnim biciklima u Srbiji

Prvi put u Srbiji organizuje se i trka sa električnim biciklovima "Ibajk" , trka koja prati svetske trendove. Iz organizacije navode da se nadjau da će se ovom trkom probiti led u Srbiji i da je ovo preduslov da se napravi i liga u ovoj disciplini.

Što se tiče staza koje su predviđene za takičenje u biciklizmu one su podeljene po veličanama, tako da "Tour De Fruška" ima stazu S koja je dugačka 15 kilometara. Ovu stazu će koristiti trail trkači za INVICTUS TRAIL TDF CHALLENGE i takmičari za "MTB MARATON S" ,kao i takmičari za "EBike Veliku nagradu Vrdnika".

Pored napomenute staze postoje još tri. M staza, koja je dugačka 38 kilometara i koristiće se za trku "MTB MARATON M" i staza L, duga 58 kilometara koju će koristi takmičari "MTB MARATON L". Četvrta staza jeste "Staza drumske vožnje" koja je dugačka 48 kilometara. Na ovoj stazi se neće odvijati zvanična trka, već promotivna drumska vožnja, za sve amaterske uživaoce planinske vožnje bicikla.

Sve dodatne informacije o programu i trkama možete pogledati na zvaničnom sajtu tourdefruska.com.